A rovat kizárólagos támogatója

Az ingatlan környezeti szennyeződése miatt visszakapja egy öt évvel ezelőtt vásárolt telek 15 millió forintos vételárát a korábbi tulajdonos önkormányzattól a német Spinner-Hungária Kft. A társaság korábban több mint 20 millió forintot követelt a várostól.
Miután az eladó és a vevő erről megállapodott, s ezt a szekszárdi önkormányzat illetékes bizottságai is jóváhagyták, a helyhatóság kártérítésként visszafizeti a német Spinner-Hungária Elektrotechnikai Kft.-nek azt a 15 millió forintot és kamatait, amennyiéért a cég egy a város tulajdonában lévő ipari területet megvásárolt. Az ügy előzménye, hogy az 1995-ben létrehozott, kétszázmillió forint törzstőkéjű Spinner-Hungária 1997-ben megvett a helyhatóságtól egy többhektáros, korábban autószervizként működő ipari területet. Jóllehet az ingatlanon lévő esetleges környezeti károkat az értékesítés előtt nem mérték fel, a felek abban állapodtak meg, hogy ezekért az eladó felelősséget vállal, s a kármentesítés költségeit a vevőnek megtéríti.
Később kiderült, hogy a terület talajában jelentős olajszennyeződés van. (Ezt a hatályos törvényi előírások szerint a károkozónak kell felszámolnia, illetve a kármentesítés költségeit megtérítenie.) A német Spinner GmbH, illetve Lotz Ernő, a cég egyik ügyvezetője és a német Betz Rolf tulajdonában lévő Spinner-Hungária viszont a környezeti károkért – a megállapodásnak megfelelően – több mint 20 millió forintot kért az önkormányzattól. A felek végül kártérítésként 15 millió forintban – az ingatlan vételárában – és 700 ezer forint kamat megfizetésében állapodtak meg, könnyítésként a város részletfizetési lehetőséget kapott.
K Zs. Napi Gazdaság 2002-02-04

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás