Hirdetés

Súlyos szennyezők a Hortobágyi Nemzeti Park határán már a környezetben. A Greenpeace bevizsgáltatta a múlt héten vett mintáit. A határérték több mint 20-szorosa a króm, 7-szerese az ólom.

A Greenpeace vegyi szakértője és vegyi mintavételre kiképzett aktivistái 2014. január 10-én mintákat vettek a Hortobágyi Nemzeti Park mellett egy veszélyes vegyi anyagokat tároló elhagyott, romos építmény környezetében. Sajnos a vizsgálataik azt támasztják alá, hogy a kiemelten mérgező szennyező anyagok már kijutottak a tárolóból. A szemle során Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője a helyszínen megállapította, hogy a szélsőségesen elhanyagolt állapotban lévő, a nemzeti park határán fekvő tárolóegység súlyosan veszélyezteti a környezetet, és azonnali lépésekre van szükség. A Greenpeace álláspontját erősítette, hogy a látogatásuk másnapján az illetékes Környezetvédelmi Felügyelőség is elrendelte a sürgős kármentesítést.

A Greenpeace az esővíz-elvezető árok (nem a csurgalékvíz árok) üldékéből, valamint az egyik monitoringkútból vett mintát küldte el elemzésre a Bálint Analitika laboratóriumába. Bár a minták akkreditált laboratóriumban lettek vizsgálva, az eredményeket a zöld szervezet nem tekinti reprezentatívnak, azzal a tájékozódást és a hatóság munkáját kívánja segíteni.

Gazdátlan hortobágyi mérgek Gazdátlan hortobágyi mérgek
A képre kattintva galéria nyílik.

Az esővíz elvezető árok üledékében nagyon magas koncentrációban voltak jelen toxikus fémek, a mért értékek jelentősen meghaladták a 6/2009. (IV. 14.) KvVM – EüM – FVM együttes rendeletben meghatározott földtani közegre szennyezettségi határértékeket. A rákkeltő kadmium és az ismert idegméreg ólom esetén a talaj határérték több mint 7 szeresét, króm esetén pedig a határérték több mint 20-szoros mennyisége volt kimutatható a mintában.

A felszín alatti vízmintából is kimutathatóak a tárolóban jélénlévő szennyezők, ám nem haladják meg a hatályos határértékeket. Az eredmények riasztóak, és sajnos arra utalnak, hogy a környezet már súlyosan károsodhatott. Ezért azonnali lépéseket kell hozni a szennyezés továbbterjedésének megakadályozására, valamint haladéktalanul meg kell kezdeni a szennyezés felmérését és a teljes kármentesítést – áll a szervezet közleményében. 

Tegnap a helyszíni terepbejáráson Illés Zoltán államtitkár állami forrást ígért a veszélyeshulladék-tároló fölszámolására, amelynek mérgező hatásait vitatják Balmazújvárosban. A politikus azt mondta, hogy a fölszámolás költségeinek előteremtésére külön pénzügyi alap létrehozását kezdeményezi a kormánynál. Az államtitkár kitért arra is, hogy a következő ciklusban 3-4 milliárd forintot kellene elkülöníteni a balmazújvárosihoz hasonló hulladéktárolók fölszámolására, amelyeknek a száma mintegy háromszázra tehető. Illés Zoltán köszönetet mondott a zöldhatóságnak, s elismerésre méltónak nevezte, hogy az elmúlt napokban rendet tettek a telepen, s megköszönte Balmazújváros önkormányzatának a telep 24 órás őrzés-védelméhez nyújtott segítségét. 

Veszélyes hulladék a Hortobágyon Veszélyes hulladék a Hortobágyon
A képre kattintva galéria nyílik.

A kisváros ugyanis – amint azt Tiba István közölte – három dolgozót, továbbá melegedőt és mobil WC-t biztosított a telep őrzésére. Illés Zoltán szerint a balmazújvárosi telepen múlt év karácsonya után alakultak ki áldatlan állapotok, mivel fémtolvajok hatolhattak be a telepre, s ők borogatták föl a fémhordókat elszállítható és eladható anyagok után kutatva. Ezt azonban cáfolják a közérdekű bejelentést tevő Terepszemle Stúdió fényképfelvételei, a civil szervezet birtokában ugyanis olyan – november 23-án készült – fotók találhatók, amelyeken már jól láthatók a szanaszét hagyott tárolóedények és a kilyukadt, összevissza dobált fémhordók.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás