A rovat kizárólagos támogatója

Szenvedélyes vita alakult ki a székelyföldi erdők védelméről a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen tegnap Tusnádfürdőn, egy Sepsiszentgyörgy mellé tervezett faipari nagyberuházás kapcsán. Az osztrák Holzindustrie Schweighofer tulajdonosa márciusban jelentette be, hogy Réty községben 150 millió eurós beruházással fafeldolgozógyárat épít, amely 2014-től évi 800 ezer köbméter fát dolgoz majd fel.

Az erdőgazdálkodásról rendezett vitát moderáló Nemes Előd, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke rámutatott: a nagyvállalat hatalmas mennyiségű fenyőfát akar felvásárolni, ami a székelyföldi fenyvesek letarolásához vezethet, ugyanakkor nagy dilemma, hogy el szabad-e riasztani a külföldi beruházókat Székelyföldről.

Csonta László, a Zöld Székelyföld Egyesület elnöke szerint a Schweighofer a székelyekkel fogja kivágatni a saját erdőiket. Úgy vélekedett: nagy felelőtlenség egy ilyen méretű beruházást beengedni a Székelyföldre, amíg nem sikerül rendet teremteni az erdőgazdálkodásban, és nem tudják visszaszorítani a falopást, kifehéríteni az iparágat. A környezetvédő szerint hiába írja elő a törvény, hogy a letarolt erdőket újra kell telepíteni, a tulajdonosok ezt gyakran elmulasztják.

Bagoly Miklós, a Kovászna megyei Faipari klaszter elnöke úgy vélekedett, hogy a Schweighofer beruházását nem lehet meghiúsítani, együtt kell élni vele. Hozzátette: az erdőgazdálkodáshoz hozzátartozik a vágás, mint ahogy az érett kukoricából sincs semmi haszon, ha nem szedik le. Hozzátette, az erdőt újratelepítéssel kell védeni.

Molnár Judith, a faipari kisvállalkozásokat tömörítő Arbor szövetség elnöke rámutatott, hogy számítása szerint a 800 ezer köbméter fa kitermelése és feldolgozása a székely kisvállalkozásoknál 13 ezer munkahelyet jelentene, míg a Sweighofer 650 munkahelyet ígér. "Ez a beruházás nem kell, és a következő sem, amely el akarja vinni erőforrásainkat. Ha engedjük a tarolást, hogyan nézzünk az unokáink szemébe?" – érvelt az Arbor elnöke. Hozzátette: Románia úgy védhetné meg erdőit, ha törvényi szabályozással meggátolná a feldolgozatlan rönkfa exportját, betiltaná a nagy fakitermelőgépek használatát és a félkész fűrészáru kivitelét is felére csökkentené.
Az egymással indulatosan vitázó fórum résztvevői abban egyetértettek: Székelyföldnek az az érdeke hogy a fa "ne kérgében, hanem kartondobozban hagyja el vidéket".
Tusnádfürdőn a tegnap esti koncertprogrammal véget ért a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvénysorozata.

Kapcsolódó anyagok:

Legyen ugyanolyan prioritás a környezetvédelem is, mint az autonómia

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás