A rovat kizárólagos támogatója

Habár Doha után úgy tűnt, megoldódtak az elvi kérdések, s a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) égisze alatt beindulhat az új liberalizációs tárgyalási forduló, december óta éles eljárási vita bontakozott ki a fejlett és a fejlődő országok között. Ez pedig veszélyeztetheti az egész fordulót, s meggátolhatja az e hó 28-ára kitűzött első ülést – tudtuk meg Balás Pétertől, a genfi magyar WTO-misszió vezetőjétől. Január végén meg kellene alakulnia a tárgyalásokat koordináló bizottságnak (TNC), fel kellene állítani a bizottságokat, munkacsoportokat, meg kellene állapodni az elnökök személyéről, valamint a tárgyalási struktúráról.

Egyes fejlődő országok – Pakisztán, Kuba, néhány afrikai, illetve latin-amerikai ország – javaslataiból azonban azt lehet leszűrni, hogy lassítani akarják a tárgyalásokat – véli Balás. Nem érdekük ugyanis, hogy a kitűzött hároméves határidőn belül sikerre vigyék az új liberalizációs fordulót.Így azután egyes földrajzi és gazdasági fejlettség szerinti csoportok között folynak az alkudozások. Ezen a héten a kereskedelmi nagyhatalmak (az USA és az EU) a tárgyalási forduló sikerében és így annak előrehaladásában érdekelt országokkal – köztük Magyarországgal – együtt olyan javaslatokat készül benyújtani, amelyek meggyorsíthatják a folyamatot. Olyan tárgyalási struktúrát, bizottsági elnököket javasolnak, amely, s akik elfogadhatóak a fejlődők számára is, hogy azok is arányosan legyenek képviselve a folyamat egészében.
A dohai forduló keretében egyébként előreláthatólag 5-6 nagybizottság alakul, s jóval több, Genfben jelenleg is aktív WTO-bizottság tart majd tematikus, speciális ülést a forduló jegyében, tudtuk meg Balástól.

N. Vadász Zsuzsa
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
A DOHAI FORDULÓ FŐBB LIBERALIZÁCIÓS TÉMÁI
– Folytatódó agrárkereskedelmi reform (belső támogatás, az exportszubvenció további leépítése, belső piacok megnyitása)
– Folytatódó ipari vámlebontás
– Környezetvédelem és kereskedelem
– A fenntartható fejlődés gazdasági-kereskedelmi összefüggései
– Tőkeáramlás, termelő beruházások
– Versenyszabályok
– Kereskedelem és eladósodottság
– Kereskedelem és technológiai transzfer

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás