A rovat kizárólagos támogatója
kullancsinfo.hu, MNO, Népszabadság

Szakmai csata körvonalazódik a meghirdetett kullancsvizsgálat körül: a laboratórium, ahová a kullancsokat lehet beküldeni, csak a Lyme-kór kórokozójáról ad információt. Ezzel szemben egy kullancs további nyolc kórokozó valamelyikét is hordozhatja. A labor „limitált anyagi erőforrások” miatt csak korlátozott számú beküldött anyagot tud megvizsgálni.

Amennyiben kullancsot talál a bőrében, eltávolítás után ne dobja el, hanem küldje el a patikákban található borítékban elhelyezett műanyag csőben, a szórólapon feltüntetett címre! – olvasható a kullancsinfo.hu portálon. A vizsgálatot pár hete hirdették meg, melynek lényege, hogy miután eltávolítottuk testünkből megvizsgáltathatjuk a kullancsot, hogy az fertőzött volt-e, vagy sem.
A szakszerűen kivett kullancsot a gyógyszertárakban e célra kapható borítékban a megadott címre kell elküldeni. Az eredményről a www.kullancsinfo.hu honlapon kaphatnak információt a beküldők – tájékoztat a honlap. A beküldött kullancsokat egy felmérés keretében laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá, amelynek során kiderül, hogy tartalmaz-e Lyme-kórt okozó baktériumot. Ez a felmérés ugyanakkor korlátozott számú mintán történik, a limitált anyagi erőforrások miatt a beküldött anyagokat csak korlátozott számban áll módunkban bevizsgálni – hívják fel a figyelmet.
A budapesti laboratóriumról – ahová a kullancsokat lehet beküldeni – nem árt tudni: üzleti vállalkozás, és csak a Lyme-kór kórokozójáról ad információt. Így az ott készített negatív lelet hamis biztonságérzetet ad, hiszen a kullancs a többi nyolc kórokozó valamelyikét is hordozhatja – vélekedik Dr. Schneider Ferenc infektológus, osztályvezető főorvos.

A Népszabadsághoz eljuttatott szakvéleménye szerint a kullancsok tucatnyi baktérium, vírus és egysejtű „hordozói”,, a hazai kullancsfajták kilencféle betegséget terjesztenek. Egyet vírus, egyet pedig egysejtű parazita, a többi kórt pedig baktérium idézi elő. A főorvos szerint a pozitív eredmény sem jelent feltétlenül fertőzést, ezért tünetek hiányában nem javasolt a „megelőző” antibiotikumos kezelés. Dr. Schneider szerint érdemes megelőzni a kullancscsípést, de nem kell pánikba esni, ha ez nem sikerül. A vírusos agyvelőgyulladás ugyanis védőoltással megelőzhető, a többi betegség pedig antibiotikummal gyógyítható.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás