A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

Ezrek tüntettek ma apán fővárosban az atomenergia alkalmazása ellen, két hónappal azután, hogy egy pusztító földrengés és szökőár a Csernobil óta legsúlyosabb nukleáris balesetet okozta az országban.

Tokió egyik parkjában az esős idő ellenére több ezer tiltakozó gyűlt össze civil szervezetek felhívására. Transzparenseiken olyan jelszavakat lehetett olvasni, mint hogy "Az atom elavult" vagy "Az energiapolitika megváltoztatását akarjuk".

Közel két hónappal a fukusimai erőműnek a március 11-i földrengést követő balesete után Kan Naoto miniszterelnök tegnap bejelentette, hogy az aggodalmak miatt, elővigyázatosságból leállítják a hamaokai atomerőművet, amely szintén nagyon földrengésveszélyes helyen található, Tokiótól alig 170 kilométerre délnyugatra és a metropolisz Nagojától száz kilométernyire, egy ipari régió szívében. A kormányfő azzal érvelt, hogy a Hamaoka erőmű olyan helyen van, a Csendes-óceán partján, ahol a földkéreg három lemeze találkozik, és a szakértők 90 százalékos esélyt látnak arra, hogy erős, akár nyolcas fokozatú földrengés következzen be a következő évtizedekben.

A mai tüntetők némelyike örömét fejezte ki a bejelentés miatt, kétségüket fejezték ki ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy valójában mikor kerül sor a hamaokai reaktorok leállítására, s hogy a kormány egyelőre nem foglal világosan állást általában a nukleáris energia hasznosításának jövőjével kapcsolatban. Közben a tulajdonos Chubu Electric Power társaság megkérdőjelezte Kan Naoto miniszterelnök előző napi bejelentését.
A cég igazgatótanácsának mai ülésén nem hoztak döntést a hamaokai erőmű leállításáról. Mint a részvevők elmondták, folytatni kell a tárgyalásokat egyebek közt arról, hogy az erőmű leállítása milyen hatással lenne a társaság gazdálkodására, s miképp lehet biztosítani az óriás termelőcégeket – köztük a Toyota és a Suzuki autógyárait – befogadó ipari térség energiaellátását a térség egyetlen atomerőműve nélkül.

HamaokaA Chubu Electric Power teljes energiatermeléséből 15 százaléknyi kiesést jelentene Hamaoka még működő 4-5-ös reaktorának, és a jelenleg karbantartás alatt lévő 3-as reaktornak a végleges leállítása. A régebbi, 1-2-es reaktorokat a cég már korábban leállította, mivel úgy döntött, nem érdemes a biztonságuk fokozására költeni. A cég egyik tisztségviselője szerint Kan Naoto maga is elismerte, hogy a kormány kérése jogilag sem megalapozott. A Chubu vezetésének néhány tagja pedig vonakodik teljesíteni a kérést, és ehelyett a reaktorok biztonságának fokozása mellett érvel.

Fény derült ma egy újabb, a fukusimai baleset következményeinek felszámolásában elkövetett felelőtlenségre is. A Kyodo hírügynökség a március 11-én megrongálódott fukusimai erőmű üzemeltetőjére, a Tepco cégre hivatkozva azt jelentette, hogy a cég csak nemrég kezdte meg a katasztrófa következményeinek felszámolásán dolgozó mintegy 800 alkalmazott rendszeres orvosi ellenőrzését. A késlekedést a Tepco azzal indokolta, hogy a japán egészségügyi minisztérium egy korábbi rendelete értelmében ezt csak az adott nukleáris baleset elhárítása után kell megkezdeni. A rendelet megfigyelők szerint nyilván azon a feltételezésen alapult, hogy egy ilyen baleset elhárítása nem vesz igénybe túl hosszú időt.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek