A rovat kizárólagos támogatója

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvényen 2009. október 17-én a múzeumi tanösvényen a résztvevők Esztergom utcáin és múzeumokban egy túralap segítségével fedezhették fel a város vízzel kapcsolatos látnivalóit.

A helyszíneken különböző feladatok várták az érdeklődőket, melyeket megoldva betűket gyűjthettek, majd sorsoláson vehettek részt. A résztvevők 6 állomást kerestek fel a program alatt, ezek egyike volt az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület által szervezett állomás. A kalandorok egyszerre ismerkedhettek meg a helyi múzeumok kiállítási anyagával és jutottak hozzá érdekes és hasznos, vízzel kapcsolatos információkhoz. Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület a zord idő miatt az Erzsébet park helyett a közeli Balassa Múzeumban rendezte be vizes tanácsadó irodáját.

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület feladata volt az ökológiai lábnyom-számítás, valamint vízzel kapcsolatos vizsgálódások. A gyerekek nagyon élvezték a vizes kísérleteket, információkhoz juthattak a vízminőségről és az ivóvízről, míg a felnőttek képet kaphattak az ökológiai lábnyom definíciójáról és megismerkedhettek környezetbarát termékekkel. Több esetben felmerült a kérdés, hogy a kemény vizet mivel lehet lágyítani. Egy kísérlet során a tanácsadók megvizsgálták az esztergomi csapvíz keménységét, valamint a vízben feloldott mosószódás víz keménységi fokát. A vizsgálat igazolta, hogy a mosószóda lágyítja a vizet, így sokan lettek kiváncsiak a mosószódára és más környezetbarát mosószerekre. A környezeti tanácsadás híre a résztvevőkön keresztül eljutott Tatabányára, Visegrádra és több környező településre is. Így az érdeklődők a háztartási vegyiáruk, mosószerek, eldobható pelenkák, vízpazarló csaptelepek, klórozott, színezett papírtermékek és más hétköznap használatos dolgok zöldebb alternatíváit is megismerték.
A résztvevők átlagos lábnyoma 2,5 hektár volt, ami a magyar 3,7 hektárhoz képest jó, a világátlaghoz (2,2) képest gyengébb eredmény.

A Múzeumok Őszi Fesztiválját az ország egész területén megrendezték. Esztergomban a Duna Múzeum, a Balassa Múzeum és a Keresztény Múzeum, valamint az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület közreműködésével valósult meg.

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület rendezvénye a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának (KÖTHÁLÓ) a “lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében” című, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projektjének része.

kötháló keoplogo

 
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás