A rovat kizárólagos támogatója

Hiába tabu Magyarországon a vízerőművek építése a Dunán, az alacsony vízállásra, amely egyre több kárt okoz a szállítási és turisztikai ágazatnak, nincs más gyógyszer – állítja a magyar logisztikai szervezetek szövetségének főtitkára.

Két-három héten belül benyújtja a kormánynak a hazai logisztikai ágazat versenyképességének javítását célzó, frissített javaslatcsomagját  a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) – mondta a Világgazdaságnak Bíró Koppány Ajtony,  a szervezet főtitkára.

Miközben Magyarországon tabu a vízerőművek építése, a szövetség éppen az ilyen műtárgyak építésében látja a szélsőséges vízszintmozgásokra adható egyik választ A megfelelő számú, zöldenergiát termelő vízi erőmű építése a vízállás szabályozása mellett, előnyös lenne az árvíz elleni védelemben, az öntözésben, az ivóvízbázisok védelmében, a turizmus számára és a paksi erőmű hűtővízellátásában is.

Az évek során akkora károk keletkeznek hol az aszály, hol az árvizek miatt, hogy az már több vízerőmű építésének az árát is kiteszi. A főtitkár szerint a kérdést elfogulatlanul kellene megvizsgálni. Nem szabad előre eldönteni, hogy az esetleges vízerőművek vagy fenékküszöbök károsak a környezetre, illetve hogy a folyó kicsi esése miatt nem kínálnak megoldást.  A technológia ugyanis már ilyen kis esésű folyók számára is rendelkezésre áll, a környezeti hatások pedig tanulmányozhatók azokban az országokban, amelyekben ilyen megoldásokat alkalmaznak- írta a napi.hu.

Hogyan fogjuk aszályos időben a paksi atomerőművet hűteni?

Hogyan fogjuk aszályos időben a paksi atomerőművet hűteni?

Rekord alacsony a Duna vízállása, kisegítő szivattyúkra van szükség a hűtővíz biztosításához. Nehéz elképzelni, hogyan kezelnék a helyzetet, ha működnének az új blokkok.

Hármasra emelték szerdán a Duna alacsony vízállása miatt életbe lépett intézkedési terv fokozatát a paksi atomerőműben, megkezdik a reaktorok hűtővízellátásához szükséges kisegítő szivattyúk telepítését. Utoljára 2011-ben volt szükség pótszivattyúk beállítására Pakson: akkor – a Népszabadság beszámolója szerint – egy vízügyi mérnök úgy fogalmazott, hogy „az ország összes nagy teljesítményű szivattyúja” a reaktorok hűtésén dolgozott.

 

 

Gátszakadást fedeztek fel Bősnél

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás