A rovat kizárólagos támogatója

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága mai ülését a Dunakiliti duzzasztómű vezérlőközpontjában tartotta, melyen szó volt a térség vízgazdálkodásával kapcsolatos népi kezdeményezésről is. Mire is kellett 71.000 aláírás? Népi kezdeményezés és tiltakozók.

A Kisalföld című lap – tulajdonosa, a Lapcom Kft. megbízásából – országos népi kezdeményezést indított annak érdekében, hogy "Az Országgyűlés tűzze napirendjére a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatását". Az ezzel kapcsolatos bizottsági álláspont kialakításával foglalkozott ma 12:20 és 13:00 között az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, amely a Dunakiliti duzzasztómű vezérlőközpontjának tanácstermében tartott ülést reggel 10 órától. Egyhangú döntésével támogatta a bizottság, hogy a parlament ismét tűzze napirendjére a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatását.
Az ülés első napirendi pontjaként 10:00 és 12:20 között a bizottság tagjai tájékoztatót hallgattak meg "a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatását célzó országos népi kezdeményezéssel kapcsolatos tudományos, civil és kormányzati álláspontokról". Tudomásunk szerint az ülésre nem kapott meghívást a kérdés leginkább ismert szakértői testülete, az MTA Szigetközi Munkacsoportja.

Ami a kormányzati álláspont képviseletét illeti, a környezetügyi államtitkár az ülés összehívását követően a következőképpen nyilatkozott a Lánchíd Rádiónak:
"…ez az egész egy politikai manőver. Az se véletlen, akik kezdeményezték ezt a dolgot, az se véletlen, milyen újságban indult el ez a dolog. Az sem véletlen, milyenek voltak a követelések, aztán ezt hogyan forgatták ki, változtatták meg. (…)
Az Orbán-kormány döntött: se Adonynál, se Fajsznál, se Nagymarosnál, se másutt, se a Tiszán, se a Dunán, semmilyen vízlépcsőt, síkvidéken nem telepítünk, nem létesítünk, nem fogadunk el. (…) Kétszer hat és fél milliárd, ahogy Ön nagyon helyesen mondta, 13 milliárd forint áll rendelkezésre a Szigetközben azon munkálatok elvégzésére, amely a vízkormányzást teszi lehetővé, a csatornák átjárhatóságát, az oldalágak megnyitását, műtárgyak létesítését, zsilipkapuk létesítését. (…) Ugyanakkor a vájt fülűeknek mondom – bocsánat, ez most itt egy üzenet -, hogy nehogy véletlenül valaki azt gondolja, hogy fenékküszöböt építenek. Ugyanis saját kezűleg húztam ki azt a három, vagy négy fenékküszöböt a projektből és egyetlen egy helyen maradt benne, ott, ahol indokolt volt természetvédelmi tekintetben. Ennek az a jelentősége, hogy a nagy bős-nagymarosi csata egyik oldalága arról szólt, hogy semmilyen fenékküszöböt nem létesítünk."
A kilátó c. műsor hanganyaga (1 percnél indul)


A z iménti véleményben olvasható mondathoz: " Tudomásunk szerint az ülésre nem kapott meghívást a kérdés leginkább ismert szakértői testülete, az MTA Szigetközi Munkacsoportja"  küldött helyreigazítást az  Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága.
Lásd itt: Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága helyreigazítása (pdf 78 KB)
 



A Magyar Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága részére
Dunakiliti

Tisztelt Elnök úr, Tisztelt bizottsági Tagok!

Alulírottak a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület tervének a megvitatásában nem kívánunk részt venni, ezzel is jelezve, hogy már annak a felvetésével sem értünk egyet, hogy a hágai ítélet által hazánknak biztosított lehetőségek érvényesítésére teendő érdemi lépések sürgetése helyett a Dunára tervezett keresztgátak építésének megvitatásával foglalkozzon a Tisztelt Bizottság.

71 ezren írták alá, hogy „Vizet a Dunába!” Amivel egyetértünk: Vizet a Dunába – és ne gátakat! A Parlamenttől, és a Fenntartható fejlődés bizottságától pedig azt várjuk, hogy kinyilvánítsa:
Egy olyan aláírásgyűjtéssel, amelynek a szövegrészében meg sem említik a gátakat, nem lehet gátak építését kieszközölni arra a 71 ezer állampolgárra hivatkozva, akik azt írták alá, hogy vizet a Dunába!
Ellenkező esetben ez az aláírók megtévesztését jelentené, és visszaélés lenne a választási eljárási törvénnyel.

Budapest, 2012. október 8-án

Bárdos Deák Péter (Duna Charta)
Jánossy András (Országos Vízgazdálkodási Tanács OT-delegáltja)
Vida Viktor (Védegylet)

Krizsán Csaba MTI  fotóján a fenntartható fejlődés kihelyezett bizottság tagjai a Duna alacsony vízállását nézik Dunakiliti közelében 2012. október 9-én.Krizsán Csaba MTI fotóján a fenntartható fejlődés kihelyezett bizottság tagjai a Duna alacsony vízállását nézik Dunakiliti közelében 2012. október 9-én.

MTI HÍR:  Dunakiliti, 2012. október 9. Támogatta az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága, hogy a parlament ismét tűzze napirendjére a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatását.

A dunakiliti duzzasztógát irányítóépületében tartott keddi kihelyezett ülésén a bizottság egyhangúlag döntött a napirendre tűzésről.
Az országos népi kezdeményezést a Kisalföld című Győr-Moson-Sopron megyei napilap kiadója indította, Vizet a Dunába címmel. A kezdeményezést 82 ezernél is több érvényes aláírással támogatták.
"Húsz éve nem tudunk érdemi előrelépést elérni abba, hogy az itt élő közösségek és az itt megtalálható természeti értékek szempontjainak figyelembe vételével sor kerüljön ennek a függő ügynek a rendezésére" – jegyezte meg a bizottsági ülést követő sajtótájékoztatón Jávor Benedek (LMP), a bizottság elnöke.

A politikus a bizottság ülésén azt mondta, "a magyar kormány nem teheti meg, hogy nem használja ki az utolsó kártyáját", és nem kér egyértelmű állásfoglalást a másfél évtizeddel ezelőtti hágai döntés vízmegosztást érintő részéről, hogy aztán a rá jutó vízmennyiség ismeretében dolgozhasson ki műszaki megoldást a helyzet rendezésére.

Kepli Lajos (Jobbik) azt emelte ki: a népi kezdeményezés túlmutat önmagán, mivel ezzel "újra kiszabadult a szellem a palackból", és tabuk nélkül lehet beszélni a témáról. Egyben kifogásolta, hogy a hágai ítélet óta nem volt olyan magyar külügyi vezetés, amely "határozottan odacsapott volna az asztalra" ebben a témában.

Fejér Andor (Fidesz) megjegyezte: közép-tisza-vidéki képviselőként átérzi a probléma súlyát, hiszen ott is az jelenti a problémát, hogy az ember beavatkozása miatt vagy túl magas, vagy túl alacsony a vízszint.

Az eseményen felszólalt több, a témában érintett civil szervezet is. Tóásó Gyula, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület elnöke arról beszélt: a megoldás kidolgozása során figyelembe kell venni, hogy az elterelés után az Öreg-Duna átlagos vízszintje több méterrel is alacsonyabb a mellékágrendszerénél, ezért az általuk kidogozott megoldás három fenékküszöb beépítésével számol.
Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör Egyesület vezetője – jelezve, ők is ezt a megoldást tartják "versenyképesnek" – azt emelte ki: a vízszint-különbséget nem csupán a bős-nagymarosi erőműrendszer kiépítése okozta, hanem a folyamszabályozás. Ennek az eredménye, hogy 1930 és 1990 között több mint másfél méterrel esett a főág vízszintje.

Lajtmann József, a Reflex Környezetvédelmi Egyesület korábbi elnöke a tömörülés képviseletében ezzel szemben arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem szabad gátak köz szorítani a folyót, a magyar és a szlovák kormánynak pedig, amelyek korábban "mindent egyszerre akartak megoldani", csomagokra kellene bontania a tárgyalások témáit. Gruber Tamás, a WWF magyarországi Vizes Élőhelyek Projektjének vezetője annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a műszaki megoldásokról ne a törvényhozás döntsön, hanem a szakma.

Babos Attila, Dunaszeg polgármestere, a Szigetközi Fejlesztési Tanács elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón azt emelte ki: a térség településeinek elemi érdeke, hogy szabályozható és közel állandó legyen a folyók vízszintje, ez ugyanis feltétele a már elkészült turizmusfejlesztési projektek megvalósításának. Ezért a Szigetköz mind a 28 településének polgármestere által aláírt petíciót adott át Nagy István mosonmagyaróvári polgármesternek, fideszes országgyűlési képviselőnek, amelyben a térség rehabilitációját, fejlesztését, a vízszint azonnali emelését kérik a kormányzattól.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás