A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Komoly vízhiány jöhet Angliában 2050-re, ha a lakók nem változtatnak vízhasználati szokásaikon. A a brit Környezetügyi Hatóság az egyre növekvő népességet, a rossz vízgazdálkodást és a klímaváltozást okolja a tendencia miatt.

Ha nem növeljük a vízkészleteinket és nem csökkentjük a vízhasználatunkat, illetve a vízpazarlás mértékét, több térségben komoly vízhiány várható 2050-re, különösen a délkeleti régióban. – mondta Emma Howard Boyd, a Környezetügyi Hatóság vezetője.

A hatóság szerint naponta hárommilliárd liter vizet pocsékolnak el Angliában a szivárgások miatt. Ez húszmillió ember vízszükségletének kielégítésére lenne elég. Az angliai vízkészletekről készített első nagyszabású jelentés szerint egy angliai átlagember naponta 140 liter vizet használ el. Muszáj változtatnunk a vízhasználati szokásainkon. A víz a legfontosabb tényező egy egészséges környezet biztosításához, de mi túl sokat használunk belőle. – írta Boyd a közleményében.

A hatóság szerint a lakosság és az ipar túlzott vízigénye fenntarthatatlan és ártalmas a folyókra és a helyi vadvilágra nézve.
Az ENSZ idei Víz Világjelentése (World Water Development Report) szerint

—   a vízhiány a világ népességének több mint 40 százalékát érinti;
—   1900 óta a Föld vizenyős területeinek 64-71 százaléka tűnt el emberi tevékenység miatt;
—   3,6 milliárd ember él olyan területen, ahol évente legalább egy hónapig fennáll a komoly vízhiány kockázata;
—   2050-re valószínűleg minden negyedik embernek krónikus vagy ismétlődő vízhiánnyal kell szembenéznie, és ez az arány várhatóan tovább            nő majd a globális felmelegedés miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás