A rovat kizárólagos támogatója

Pápateszér ha nem is az ország közepe, de egy valamiben vezető helyen szerepel hazánkban: itt volt a legtöbb vízimalom az országban, szám szerint 25. Augusztus 11 – 17 között Pápateszéren rendez ingyenes vízimalom tábort a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Pápateszér fekvése (a Kisalföld és a Bakony találkozása, 3 patak biztosítja a megfelelő és állandó vízfolyást, a kisalföldi területek pedig rendkívül kedvezőek a búzatermesztésre) lehetővé tette azt, hogy a XVIII. és a XIX. században ilyen jelentős vízimalom ipar épült ki ebben a kis Veszprém megyei faluban. Mára sajnos teljesen megszűnt a malomipar a településen, egyes vízimalmok mára teljesen eltűntek, sokuk nagyon romos állapotban maradt meg az utókornak. A győri székhelyű Reflex Környezetvédő Egyesület egyik hosszú távú projektje a pápateszéri vízimalmok történetének feltárása és bemutatása, tanösvény kialakítása. Szintén tervezik, hogy működőképessé tegyenek vízimalmot a településen azáltal, hogy a helyi fiatalokat bevonják a rekonstrukcióba és a későbbi üzemeltetésbe. A cél ugyanis az, hogy a felújítás a helyben lakóknak biztosítson megélhetést, az élelmiszer-önrendelkezés megteremtésével.

A projekt keretében augusztus 11 és 17 között Pápateszéren megrendezésre kerül egy vízimalom tábor, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek Pápateszér történelmi vízmalmaival, részt vehetnek az egyik korábban működő malom 5:1 arányú működő másának elkészítésében, malomtúra tanösvény kialakításában. Lesznek továbbá szakmai programok, vízimalmok bemutatásáról, fontosságukról, élelmiszer.önrendelkezésről és más kapcsolódó témákról.

Az esemény meghívott vendégei lesznek többek között Fülöp Ádám és Tóth Márton, akik beszámolnak a franciaországi pékinasi tapasztalataikról: Mitől jó egy kenyér? Miért van reneszánsza Franciaországban a régi gabonafajtáknak, a malomköves malmoknak és a kovászos kenyérnek? Kik azok a gazdapékek és miért harcolnak? Hogyan jutottak el a gazdák a vetőmag-önrendelkezéstől a helyi, közösségi élelmiszer-önrendelkezésig?

A tábor minden korosztály érdeklődői számára nyitott, a részvétel és az ellátás ingyenes! Ha az esemény felkeltette érdeklődésed és jelentkeznél vagy csak további információra lenne szükséged, akkor keresd Nagy Pétert az npluszp@gmail.com e-mail címen!

Az esemény megtalálható a Facebook-on is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek