A rovat kizárólagos támogatója

A lehulló csapadékmennyiség évi szintje talán kevésbé változik, de a csapadékmennyiség egyszerre lehulló mennyisége viszont drámaian változott. Érezzük a bőrünkön, a talajainkon. Érezzük ezt városban? A helyesen kezelt egyszerre lehulló vízmennyiség tudatos kezelése a jövő szempontjából életbevágó.

dr. Csizmadia Dóra tájépítész: Vízmegtartás a városokban, vízparti zöldfolyosók, fenntartható csapadékvíz-gazdálkodás és patak revitalizáció – Külföldi példák, Hamburgból, és Nyugat-Európából – zoom előadása.

A Csokonai Kulturális Központ Könyvtára biokertész beszélgetőkörének legutóbbi online vendége a városi vízmegtartási technikákkal foglalkozik, eleinte Magyarországon, jelenleg Németországban. Munkáiról, illetve az ezekben alkalmazott előremutató megoldásokból hoz egy csokorra valót. Hogyan gondolkodik egy tájépítész a városban, hogyan kezeli a hirtelen lezúduló záporvizeket, holott oly sok burkolt városi felületünk van, milyen hathatós megoldások vannak erre?

Tanuljuk közösen erről, tudnunk kell ezekről városlakóként, vagy bármekkora település lakosaként, polgárként és településtervezőként, önkormányzatoknál szakértőként dolgozóként, politikusként is. A fenntartható városi csapadékvíz-gazdálkodás alkalmazásának egyes országokban már kialakult gyakorlata van új beépítések esetén, ám a meglévő városi környezetbe való integrálása még alig vizsgált. E hiányosságok pótlására Csizmadia Dóra, a SZIE Tájépítészeti és Tájökológiai Doktori Iskola PhD-hallgatójaként anno hazánkban elsőként vizsgálta meg a fenntartható csapadékvíz-kezelés módszereinek és eszközeinek városi alkalmazhatóságát a területhasználattal való összefüggésben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás