Hirdetés

Évi 1,4 milliárd euró (437 milliárd forint) megtakarítás érhető el uniós szinten a szállodaiparban a víztakarékos technológiák alkalmazásával az Európai Unió hat tagországa szállodáinak bevonásával készült felmérés szerint.

A felmérésről készült összefoglaló szerint a jelentős költségmegtakarítást úgy lehetne elérni, ha az ágazatban széleskörűen használnák a zuhanyozóknál, mosdóknál a vízfolyás-szabályozókat, valamint bevezetnék a szürke víz kezelését (a szürke víz a fogyasztásra nem, de például öntözésre, WC-öblítésre, mosásra használható víz). A felmérésben részt vevő szállodáknak csak 45 százaléka használ vízfolyás-szabályozókat, és a szürke víz kezelése csupán a hotelek 1 százalékánál valósul meg – közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

A két technológia alkalmazásával évente több mint 365 trillió liter vízzel fogyna kevesebb. A vízfolyás-szabályozók megtakarítást eredményeznek a fel nem használt víz melegítéséhez szükséges energiában is, ezáltal évente nagyjából 1,8 millió tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás is. A közlemény idézi Susanne Kraus Wrinklert, a Szállodák és Vendéglátóhelyek Európai Szövetsége (HOTREC) elnökét, aki elmondta: az EU szállodaiparában évi 1,4 milliárd euró költségmegtakarítás javítaná a hotelek jövedelmezőségét, versenyképességét.

Mint azt korábban megírtuk, világszerte fenyegető méreteket ölt az ivóvízkészletek apadása – derül ki az ENSZ legutóbbi jelentéséből. A becslések szerint 2030-ra a természetes vízképződés és a szükséges ivóvíz közötti eltérés akár a 40 százalékot is elérheti, míg 2050-re a jelenlegi 7,3 milliárdról 9,1 milliárdra emelkedő népességszám akár 55 százalékkal is megnövelheti a lakosság vízigényét. Mindez azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló vízkészletek felhasználása, kezelése és felosztása kiemelt jelentőségű, amiben igen nagy szerepe van a mezőgazdaságnak, hiszen a vízfelhasználás 70 százalékát az agrárium fogyasztja el.
 

Egyre égetőtt probléma a vízhiány 

A föld 37 legnagyobb víztározójából 21-ben nagyobb mértékben fogy a víz, mint ahogy feltöltődnek, aminek oka a népességnövekedés és a klímaváltozás. Ezek közül 13 esetében „jelentős a hiány”, így többek között az Arab Víztározó Rendszerben, ami Szaúd Arábiát, Szíriát, Irakot és Jement látja el vízzel, illetve az észak-afrikai Muzik-Djao medencében, az Indus-völgyben és a kaliforniai Központi Víztározó Rendszerben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás