Hirdetés
greenfo/mti

Az elszámoltatási és korrupció-ellenes kormánybiztos vizsgálja az egyes Nemzeti Park Igazgatóságok vagyonkezelésében lévő ingatlanok hasznosítására kötött megállapodásokat; elsőként a Hortobágyi NP Igazgatóság által kezelt, és túlnyomó részt haszonbérbe adással hasznosított, védett, illetve védelemre tervezett 78 ezer hektáros terület használati viszonyát világítja át.

A kormánybiztosság a jóváhagyott vizsgálati programja alapján megkezdte azon állami tulajdonú termőföldekre vonatkozó szerződések átvilágítását, amelyek hasznosításáról nem közvetlenül a magyar állam tulajdonosi jogait gyakorló Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, hanem a földterületek vagyonkezelője gondoskodik – közölte Budai Gyula.

Ennek keretében vizsgálatot indítottak többek között az egyes nemzeti park igazgatóságok vagyonkezelésében lévő ingatlanok hasznosítására különböző jogcímeken kötött megállapodások tekintetében. Elsőként a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által kezelt, és túlnyomó részt haszonbérbe adás útján hasznosított, mintegy 78 ezer hektár kiterjedésű védett, illetve védelemre tervezett terület használati viszonyát érinti az átvilágítási tevékenység – áll a közleményben.

A vizsgálat kiterjed a használatba adás körülményeire, az erre vonatkozó jogszabályi előírások maradéktalan betartásának, továbbá a szerződések időtartamának és feltételeinek, a használó által fizetett ellenérték megfelelőségének és a megállapodásban foglaltak teljesítésének ellenőrzésére, a földterületek művelésének és a specifikus természetvédelmi követelmények érvényesülésének értékelésére – ismertette Budai Gyula. Tájékoztatása szerint a kormánybiztosság a közeljövőben egyéb állami szervek kezelésében álló ingatlanok továbbhasznosításának körülményeit is felülvizsgálatni tervezi.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás