A rovat kizárólagos támogatója

Orbán Viktor Tusványoson a jövőről beszélt , és egyetlen szót sem vesztegetett arra, ami a legnagyobb mértékben meghatározza majd az életünket: a vízhiányról, az egyre forróbb és hosszabb aszályos időszakokról, az éghajlatváltozás brutális hatásairól. NOVÁK Katalin köztársasági elnök a Facebookon fohászkodott esőért…  Dr. Keresztes László Lóránt nyílt levele Novák Katalinhoz.

Tisztelt Elnök Asszony!
Borzalmas aszály pusztít, elképesztő a vízhiány, a gazdák óriási bajban vannak. Kiszáradnak a tavaink, vízfolyásaink, még a nagy folyóink is rekordalacsony vízállást mutatnak. Ez a folyamat hosszú ideje felismerhető: egyre szélsőségesebb a csapadékeloszlás, csökken a csapadékmennyiség, egyre hosszabb, és forróbb aszályos időszakok következnek el. Kiszáradnak a mezőgazdasági területek, sivatagosodik az Alföld.

Mintha ez a súlyos válság nem lenne elég: hazánkban az összeomlás szélére került a víziközmű-ágazat, középtávon veszélyben van az ivóvízellátás, és a vízbázisok védelme. Nincs megfelelő védelme a természetes vizeinknek, képtelen a kormány védekezni vizeink szennyezése, kiemelten a határon átnyúló környezeti kockázatok ellen. A kormány olyan gazdasági ágazatokat emelt fel (kiemelt példaként az akkumulátorgyártást), melyek óriási vízigényűek, és súlyos kockázatokkal járnak a vízbázisainkra nézve.

rozsdás lyukas vízcső
kép: Sarkadi Péter greenfo

Tiszta vizet a poharainkba! – 15 év múlva összedőlhet az ivóvíz ágazat
Ma Magyarországon a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer a csapvíz – kérdés, hogy meddig? Ivóvízhálózatunk 86 %-a kockázatosnak minősül. A rezsicsökkentés miatt előbb utóbb szitává válik a hazai ivóvíz hálózat. Rendszeres karbantartás híján a vízcsövek szörnyű állapotban vannak, gyakran eltörnek, egyes településeken már komoly kihívást jelent egészséges ivóvízhez jutni. Szakértői kerekasztal podcastunkban >>>


A rezsicsökkentés miatt előbb utóbb szitává válik a hazai ivóvíz hálózat. 

Sárga, barna, iszapos, büdös víz folyik időnként a csapotokból? Rendszeresek a csőtörések a környéketeken? Volt, hogy vízhiány lépett fel a településeteken? Esetleg nincs is lehetőségetek egészséges ivóvízhez jutni? E problémák sok millió ember életét keserítik meg, sok ezer ember egészségét veszélyeztetik Magyarországon. Legalapvetőbb élelmiszerünket az Orbán-kormánynak köszönhetően 27 % áfa terheli. Részletek podcastunkban >>>

Elnök Asszony!
Cselekedni kell, a sok évtizedes tétlenség után! Az energiaválság igen súlyos jelenség, de a vízválság ennél sokkal veszélyesebb, és ez utóbbinak nem fog véget vetni egy háború befejezése. A helyzet súlyosságának felismeréséhez nem kell jövendőmondó képesség.
Magyarországon évtizedek óta egyetlen kormány sem (az Orbán-kormány sem) volt képes felkészülni az éghajlatváltozás hatásaira, annak ellenére, hogy a tudomány már megfogalmazta azt, amit tennünk kellene. A politikusok azzal ámítják magukat, hogy Magyarország víz-nagyhatalom, miközben a vízkincsünk 95%-át az átfolyó vizek teszik ki. Magyarországról több víz folyik ki, mint amennyi beérkezik, gyakorlatilag átfolyatjuk országunkon a vizeket. Magyarország lecsapolása folyik most is.

Hármas-Körös kiszáradva Békésszentandrási duzzasztónál 2022 július Dr.Jakab Gusztáv FB

Valódi megoldást az hozhat, ha a tájak vízháztartását állítjuk helyre, hiszen csak az egészséges táj tudja biztosítani a növényei számára a kellő vizet. Tájainknak megvan az eredendő képessége a víz tárolására, tehát a vízbőséggel jellemző időszakok többletével kell kielégíteni a vízhiányos időszakok igényét. A vízlevezető vízgazdálkodás helyett vízmegtartó vízgazdálkodásra van szükség.
Az ehhez szükséges támogatáspolitika és beruházások mellett – az alapvető szemléletváltás érdekében – ki kell szabadítani a vízgazdálkodást az agrár- és ipari lobbi szorításából, és sokkal több forrást kell biztosítani a felszíni és felszín alatti vizeink védelme érdekében. Szorosabban kell együttműködnünk szomszédainkkal a Kárpát-medence természeti kincseinek, benne vízbázisaink védelmének érdekében, továbbá meg kell teremteni újra az egységes és önálló vízügyi ágazatot kormányzati szinten is.
Az LMP a fentieknek megfelelően számos javaslatot nyújtott be – évekkel ezelőtt.

Elnök Asszony!
A vízválság kezelése sorskérdés, azonnali intézkedéseket követel. Kérem, vesse latba tekintélyét, és segítsen abban, hogy mint az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke, fórumot teremthessek arra, hogy a vízgazdálkodásban e fontos változásokat képviselő tudományos, szakmai és civil szereplőket egy asztalhoz tudjuk ültetni a döntéshozókkal.

üdvözlettel,
Keresztes László Lóránt,
a Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke

Nyitókép: aszály a Kiskunságban kép: Samu Andrea / WWF

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás