A rovat kizárólagos támogatója

A napok óta tartó esős időjárás miatt újra leállították a szennyező anyagok beszállítását a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségben, így az elbontott házak törmelékének elszállítása és az élővizek medrének kotrása is szünetel – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A közlemény szerint a külterületek mentesítése nagy erőkkel zajlik; Devecserben a malom területén folytatták a nagycsarnok mentesítését, a silókból hordják ki a még ott lévő iszapot. A kolontári halastó vizét szivattyúzzák, a Torna-patak és a Marcal folyó mentesítése a napok óta tartó intenzív esőzés miatt szünetel.A devecseri önkormányzat kárrendezési és újjáépítési csoportja tizenhárom, természetbeni támogatásról szóló szerződést kötött meg a károsultakkal a hétvégén.

A katasztrófavédelem közlése szerint a térségben a hétvégén 287 szakember dolgozott 107 munkagéppel. A Torna-patak vizének pH-értéke nem lépi át a megengedett határértéket, ezt az automata mérőkonténer óránként ellenőrzi. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) laboratóriumának mérései szerint a szálló por napi átlagkoncentrációja nem haladta meg az egészségügyi határértéket Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen .

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás elöntötte az említett három települést. A katasztrófa következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.

Az újjáépítés és a vörösiszappal elöntött mezőgazdasági területek mentesítése kilenc hónappal a katasztrófa után befejeződött. A kolontári lakóparkba már mind a 21 család beköltözött, az új devecseri lakóparkban felépült 87 ingatlan átadása július 29-én lezárul. Devecserben a bontásra ítélt mintegy 270 ingatlanból még 22-t kell elbontani.

Kapcsolódó anyagok:

Vörösiszap ökobomba

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás