A rovat kizárólagos támogatója

Egy szörnyű hír borzolja az Orfűiek és a települést szeretők kedélyeit napok óta. Miszerint egy pécsi vállalkozó vízisí kötélpályát létesítene az Orfűi tavon (a kis tavon). A vállalkozó által elmondott több száz milliós Uniós forrásból valósulna meg a beruházás a tó felületének majdnem 70%-án. Kitiltva ezáltal innét a horgászokat és fürdőzőket és megzavarva az amúgy védett élővilág életét.

Sajnálatos módon csak a napokban derült fény arra, hogy mit terveznek, ezért nem tudtam alaposan felkészülni a térségben illetve a közvetlen környezetünkben élő védett állatfajokból. Bár a tó a nyugat Mecsek tájvédelmi körzet része és a vízfő forrás NATURA2000-es védettség alá lett előterjesztve, mégis mesterséges úton a tavat üzemeltető vállalkozó beavatkozott a patak folyásába ezzel elterelve azt az érintett területről.

A kivitelezést tervező cég első embere a közelmúltban ingatlan tulajdonos lett a tótól 50m-re. Nem kevésbé fontos információ hogy saját fia is ennek a sportnak hódol! Megkeresésünkre a polgármester asszony azt nyilatkozta hogy a képviselő testület egyhangúan támogatja a beruházást. Pedig egy korábbi testületi ülésen elhangzott a szájából és szerencsére jegyzőkönyvben is van hogy csak abban az esetben támogatják az építkezést amennyiben a horgász szövetség azt jóváhagyja!

A horgász szövetség egyhangúan egyetlen egy ellenszavazat és tartózkodás nélkül ELLENEZTE a beruházást!!!
Az alig 800 főt számláló településen lakók egyetlen egy nap leforgása alatt több mint 700 aláírást gyűjtöttek a beruházás ellen! Bár próbáltunk politikailag semlegesek maradni. De a vállalkozót és a jelenlegi Pécsi alpolgármestert korábban munkakapcsolat, és többen feltételezni vélik hogy jelenleg pedig üzleti érdekek kötnek össze!!! Így érthetővé válik talán az hogy az eredetileg augusztus végével lezáruló pályázat határidejét hogyan sikerülhetett október 5.-re módosítani. Illetve hogy kicsiny településünk első embere miért változtatta meg a már korábban egyértelmű álláspontját!!!

Orfűi tó - wakeboard-pálya látványterveOrfűi tó – wakeboard-pálya látványterve

Feltehetőleg csak Magyarországon nem lepődnek meg azon, hogy egy még be nem adott pályázat pályázója biztosan tudja hogy a pályázaton nyerni fog és a pályázati összegből létesíti a beruházást.

Sajnos rengeteg részletet nem tudtam most önök elé tárni és bizonyosan vannak olyanok is amelyek számunkra sem ismertek, de kérem önöket amennyiben tudnak segíteni azt tegyék meg. Talán még egy fontos információ: az ügyben egy lakossági fórumot rendeztek amelyről a lakosságot elfelejtették tájékoztatni, így csak a már említett pécsi politikus a beruházást tervező vállalkozó barátja és a helyi település vezetés vett részt!!!
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás