A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 24.hu

Kutatók egy csoportja a japán Ogaszavara-szigeteknél folytatott vizsgálatot, amikor felfedezték, hogy a helyi bálnák elhallgatnak a közlekedő hajók zajára. A jelenség megzavarhatja az állatok szaporodását.

Egy új kutatás szerint a teherhajók zaja súlyosan fenyegetheti a hosszúszárnyú bálnákat – számol be a Daily Mail. A friss adatok alapján az Ogaszavara-szigeteknél élő állatok abbahagyják a hangkibocsátást, vagy csökkentik énekük erősségét a járművek alacsony frekvenciájú moraja miatt.

Mivel az élőlények hangjuk segítségével találnak párt maguknak, a jelenség aggodalomra ad okot.

Az Ogaszavara Bálnafigyelő Egyesület és a Hokkaidói Egyetem csapata két víz alatti eszközt használt a bálnák énekének rögzítésére. Az adatok azt mutatták, hogy még a hajóútvonalak 1200 méteres környezetében is halkabbá vált az állatok hangja, amikor elhaladt egy jármű a területen. Az élőlények többsége még fél órával a hajók eltávolodása után sem mert teljes erővel énekelni.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a bálnák pontosan miért is bocsátanak ki hangokat. A hím példányok a párzási időszak alatt magányosan és csoportosan egyaránt énekelnek, a nőstények és a borjak ezzel szemben nem adnak ki hangokat. Annyi bizonyos, hogy a hangkibocsátás elősegíti a párválasztást.  A kutatók szerint további vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy felmérjék, milyen hosszú távú következményeket okoz a bálnapopulációnak az állandó zajszennyezés. Elképzelhető, hogy az állatok idővel képesek lesznek alkalmazkodni a hajókhoz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás