A rovat kizárólagos támogatója

Várhatóan folytatódik az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságában az állami földbérlet-pályázatok bírálatának vizsgálata. 2010 tavaszán nem egészen így képzeltünk…! Az alábbi gondolatok a “nyeretlenek” véleményét tükrözik… No és a VM sajtóközleménye.

Várhatóan folytatódik az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságában az állami földbérlet-pályázatok bírálatának vizsgálata – közölte Harangozó Gábor, a testület ellenőrző albizottságának MSZP-s elnöke csütörtökön Budapesten újságírókkal. "…. A testület ülésének helyszínén megjelent néhány nyertes pályázó Borsod megyéből, és meghívták a képviselőket gazdaságaikba…. " – olvasható az MTI hírében. Ők nyilván nem azért lettek kiválasztva, mert elégedetlenek a pályázattal!

A Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet (TK) és pufferterülete képezik nagyobbrészt a Mezőcsáti Kistérséget. Az illetékes Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával a helyi társadalmak korrekt, kölcsönösen eredményes együttműködést alakítottak ki közel két évtized alatt. A kistérség életképes társadalma részéről – az Igazgatósággal közösen felvázolt jövőkép elérésének céljával – egy akadozó, ám tudatos vidékfejlesztési program kivitelezése folyik. Művelői a fenntarthatóság legjelentősebb feltételeként fogják fel a helyi lakosság kizárólagos jogát a biológiai létüket biztosító életterük minden hasznosítási dimenziója felett.

Az Igazgatóság valamennyi pályázata hangsúlyosan hivatkozik a helyi társadalom érdekeire, melyek révén több száz millió Ft-os értékben már eddig is több mint tízezer hektár vizes élőhelyet rehabilitáltak. Kialakulóban van egy ökológiailag különösen értékes „földi paradicsom”, amely szakmai felügyeletének felelőssége az Igazgatóságot, megélhetési célú gazdasági hasznosításának joga pedig – az elmúlt évszázadokhoz hasonlóan – tisztességes nemzetpolitika folytatása mellett a helyi lakosságot illeti meg.

2011 nyarán a TK-ban az olasz tulajdonú Mariano Kft korábban „bitorolt” 4300 ha területe megürült. A Vidékfejlesztési Minisztérium részéről – mások mellett dr. Ángyán József és dr. Budai Gyula uraktól – a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága feladatul kapta, hogy a Borsodi Mezőség Gazdakör Egyesület bevonásával dolgozza ki az új haszonbérleti pályázat feltételeit. A helyi lakosság közvetlen bevonását országos minta kísérletének is szánták… Ennek első lépései között volt egy széleskörű termőföld-igény felmérés a helyi társadalmak körében. A felmérés során jelentkezett Hagyaczki József úr 600 ha, Demeter Péter úr 400 ha, Kanyok Attila úr pedig ugyancsak 400 ha földigénnyel. Az ő kapcsolataik közismertek a politikai hatalom legmagasabb rangú helyi képviselőivel, Tállai András úrral és dr. Mengyi Roland úrral. Amikor a tervezési munka abba a fázisba érkezett, amelyben már látható volt, hogy a 200 hektáros felső területi limit miatt az igényük nem fog kielégülni, ezek a személyek intenzív lobbitevékenységbe kezdtek a feltételek megváltoztatása érdekében. Ebben segítségükre – jó magyar módra – kétkulacsos árulók is kerültek…

A BNPI végül is a pályázatot a Gazdakörrel egyetértésben kialakított feltételek mellett hirdette meg, hatalmas társadalmi érdeklődéssel kísérve: 109 db pályázat érkezett, ezen belül 50-60 db a leginkább nyerés-esélyes helyi parasztcsaládok részéről. A politikai befolyással való manipuláció jele, hogy az előbb említett nagy földigényű urak nem is jelentkeztek a pályázatra bennfentesként tudván, hogy lobbizásuk sikerrel járt – vissza fogják azt vonni. Ezt ki is nyilatkoztatta dr. Szabó Csaba miniszteri biztos úr szept. 30.-án Lakitelken, a pályázat beadási határideje lejárta előtt 3 nappal… Időközben a BNPI igazgatójára dr. Mengyi Roland úr, B.A.Z. megyei elnök útján politikai nyomást is gyakoroltak a pályázat visszavonása érdekében. Mivel ő ezt csak írásos utasításra lett volna hajlandó megtenni, a beadási határidővel percre egyidejűleg állásából felmentették, majd a helyettese a pályázatot 10 órával a beadási határidő lejárta után érdemi indokolás nélkül visszavonta. Az erre vonatkozó utasítás közvetlen kiadójának kilétét azóta is homály fedi…

Ezt követően az állami földek bérleti feltételeinek egységesítése igényére való hivatkozással újra meghirdették a területet haszonbérletre, immár a korábbi korlátok teljes feloldásával. Az országos NFA feltételeknek egy végletesen „lebutított” mutációja került alkalmazásra, melyben nem szerepel a pályázati feltételek között a lezárt adóév 50%-os mg. tevékenységének követelménye, sem a pályázó jogi személy 2011. jún. 1. előtti alapításának követelménye, sem a pályázati biztosíték teljes intézményrendszere, a haszonbérleti díjat viszont csak az éves inflációval emeli a bérbeadó! Ez lesz talán az új országos minta, amúgy „Cipolla” módra? Vagy ez csak egyszeri, személyre szabott megoldás volt a politikai „csókosoknak” és strómanjaiknak?

Az említett „lobbizó” urak természetesen a legnagyobb nyertesek ~1400 ha elnyert területtel…Gratulálunk a Kormányzatnak: elsöprő fölénnyel győzték le a helyi gazdatársadalmat! Jogos az ünneplésük … vagy talán ez már a toruk …?

Mezőcsát, 2012. április 19.
Sárvári Attila titkár Borsodi Mezőség Gazdakör Egyesület

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye:  Jogilag rendben van, de nekik nem tetszik! (59 KB word)


Az írás megjelenését követően Demeter Péter ügyvédje felszólította a cikk szerzőjét, hogy tegyen nyilatkozatot arról, hogy a Demeter Pétert érintő kijelentések nem valósak. Sárvári Attila nyilatkozata a következő:

„Korábbi leveleimben tévesen közöltem, hogy Demeter Péter úrnak kapcsolata lenne Tállai András és dr. Mengyi Roland urakkal.
Nem felel meg a valóságnak az sem, hogy Demeter Péter úr a Mariano Kft. érdekcsoportjához tartozott volna.”

Az ügyet ezzel a magunk részéről lezártnak tekintjük. A mezőségi földbérleti pályázati rendszer értékeléséről Ángyán József esettanulmánya itt olvasható: Ángyán József esettanulmánya Borsodi Mezőség (373 KB pdf)
2012 06 02 szerkesztőség

Kapcsolódó anyagok:

A tű csorba hegye, avagy Cipolla földje?!

A Borsodi Mezőség – a tű hegye….

Lapáton újabb két nemzeti park igazgató

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás