A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: zöld HVG

A nicki műgát környékén figyelték meg a jelenséget civilek, de azóta Szentgotthárdnál és Alszószölnöknél is láttak hasonló habzást a Mi Rábánk és a környező természet nevű Facebook-oldal olvasói.

“Zavaros a víz, sáros, hordalékos” – állítják a helyiek, akik szerint brutális mennyiségű szennyvizet engedtek rájuk. A vízügyi igazgatóság szerint nem külső vegyi szennyezésről van szó.

Az ismeretlen eredetű és nagy kiterjedésű habzásra a nicki műgátnál figyeltek fel – írja a VAOL. Miután a Mi Rábánk és a környező természet elnevezésű Facebook-oldalra is felkerültek a fényképek, újabb szemtanúk jelentkeztek, akik azt állítják, Szentgotthárdnál és Alszószölnöknél is hasonló volt tegnap a helyzet. Az oldal tagjai jelezték a problémát az Országos Vízügyi Főigazgatóságnál. Ők az illetékes Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz irányították őket. Mint kiderült, a vízügyi igazgatósághoz már korábban eljutott a habzás híre, a gátnál szemrevételezték a habot, a szaga és textúrája alapján azt állapították meg, hogy nem külső vegyi szennyezésből származik.

A bejelentés után miért nem értesítették azonnal a környezetvédelmi hatóságot? Miért nem történik laboratóriumi vizsgálat? – vetette fel a lap olvasója, aki szerint szennyezés történt, és miután ez az árral levonul, érdemben senki nem tehet semmit, nem lehet megtalálni a kibocsátót. A hozzászólók az ausztriai áradásokkal magyarázzák a jelenséget, és ők is szennyezésről beszélnek: „Zavaros a víz, sáros, hordalékos, és ki tudja, mit engednek bele.” Az osztrák gyárakat is említik lehetséges szennyezőként. Többen tudni vélik, hogy a Rába menti települések szennyvíztelepeiről a folyó áradásakor rendszeresen a Rábába engedik a „mocskot”, a szennyvízkezelés után visszamaradt anyagot. Szerintük most is ez történhetett, csak a mértéke brutális.


Az LMP eközben közleményt juttatott el az esettel kapcsolatban az ugytudjuk.hu-nak, ebben a párt felhívja a figyelmet a hatékonyan működő természetvédelmi jelzőrendszer szükségességére:

„Ismeretlen eredetű és nagy kiterjedésű habzás jelent meg a Rába folyón, ami súlyos szennyezésre utalhat, ráadásul nem ez az első eset. Az LMP azonnali vizsgálatot követel az ügyben. A brutális mértékű szennyezést azonnal fel kell számolni, a kiváltó okokat megszüntetni és amennyiben szándékos környezetszennyezés történt, a felelősségre vonási eljárásokat megindítani.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek