A rovat kizárólagos támogatója

Újszerű funkcióval nyílt meg dec.7-én a Zöld Budapest Tanácsadó Iroda a Városháza épületében a Bárczy István utca 1-3.alatt. A HungAIRy projektnek és a RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központnak ad helyet, ahol az érdeklődők a levegőtisztaság védelmével és a lakások energiahatékonysági korszerűsítésével kapcsolatban részesülhetnek ingyenes szakmai tanácsadásra is kiterjedő, komplex szolgáltatásban.

„Magyarország végső energiafelhasználásának körülbelül egyharmadát a lakossági energiafogyasztás teszi ki, amit akár a felére is lehetne csökkenteni átfogó épületenergetikai felújításokkal. Ezzel óriásit lépnénk előre a klímavédelem terén, miközben az otthonok komfortosabbá, szebbé, télen melegebbé, nyáron hűvösebbé, egészségesebbé válnának és a piaci értékük is nőne” – világított rá a korszerűsítések fontosságára Méhes Martina, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ ügyvezető és szakmai igazgatója.

Ha a közpénzeket erre fordítanánk, jelentősen csökkenne a fűtés/hűtés légszennyezése, csökkenteni lehetne az energiaszegénység, tehát valódi rezsicsökkentést lehetne elérni. Emellett a jóval kisebb országos energiaigény még inkább megkérdőjelezné a méregdrága, és orosz függést okozó paksi atomerőmű bővítést.

Méhes Martina, Karácsony Gergely, és Ámon Ada az átadón. kép: Sarkadi Péter greenfo

Budapest idén márciusban fogadta el klímavédelmi stratégiáját, mely szerint 2030-ra (2015-höz képest) 40 %-kal csökkenti a széndioxid kibocsátást. Ennek legnagyobb része az épületenergetika terén érhető el: pl. 2030-ra a budapesti épületállomány 33 % át szeretnék korszerűsíteni, emellett 1500 MW napelemkapacitást szeretnének kiépíteni. A teljes stratégia kb. 2500 milliárd Ft-ba ( ¼ paksi bővítés) kerülne. Az uniós pénzek megszerzésének pillanatnyilag legnagyobb akadálya az Orbán kormány.

A lerobbant lakóingatlanokat sokan szeretnék felújítani, és ehhez az anyagiakon kívül tanácsokra, szakszerű információkra is szükségük van. Ebben segít két ingyenes lakossági tanácsadó iroda, melyből az egyiket a Főpolgármesteri Hivatal Deák Térhez közeli Bárczy István utca 1-3.alatt december 7-én adták át, a másik pedig a józsefvárosi Gutenberg tér 2. alatt december 9-étől várja az érdeklődőket.

„A Zöld Budapest Tanácsadó Irodával egy teljesen újszerű lakossági tanácsadási központot indítunk útjára, amely jelentősen segítheti a fővárosi lakások energiahatékonysági korszerűsítését, valamint legsúlyosabb környezeti problémánk, a levegőminőség javítását. Alapvető fontosságúnak tartjuk a szemléletformálást és tanácsadást, hiszen Budapest és Magyarország fenntarthatósági átállása csak a lakossággal és a civil szférával együttműködve valósulhat meg” – mondta a tegnapi nyitóeseményen Karácsony Gergely főpolgármester.

Sarkadi Péter szerkesztő összeállítása az átadón készült. Megszólalók: Méhes Martina, az Energiaklub ügyvezető és szakmai igazgatója, Karácsony Gergely főpolgármester, és Ámon Ada a Főpolgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetügyi Főosztályvezetője.

Az új irodában a 2019-ben indult, a légszennyezés csökkentését és a lakosság szemléletformálását célul kitűző Life IP HungAIRy projekt ökomenedzserei is várják az érdeklődőket. Szakembereik többek közt a komposztálás, a helyes fatüzelés és a környezetbarát közlekedési módszerek témájában adnak zöld tanácsokat, de a levegőminőség javítását célzó hazai és uniós pályázatokkal kapcsolatos információnyújtás is a feladataik közé tartozik. A LIFE IP HungAIRy projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

kép: Sarkadi Péter greenfo

A RenoPont kezdeményezést az Energiaklub, a Magyar Energiahatékonysági Intézet, az IMRO-DDKK Környezetvédelmi Nonprofit Kft., az AACM Central Europe Kft. és a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete indította útjára azzal a céllal, hogy teljes körű tanácsadással kiszámíthatóvá és egyszerűvé tegyék az energetikai felújításokat. Az „egyablakos” megoldás meghonosításával arra törekszenek, hogy a tulajdonosok minden műszaki, jogi és pénzügyi tudnivalót egyetlen helyen kapjanak meg, a tervezéstől a kivitelezésen át a használatig. A projekt az Európai Unió Horizon 2020 finanszírozásával valósul meg.

Az eseményen elhangzott, hogy a most megnyitott helyszín nem az utolsó ilyen lakossági tanácsadási lehetőség: december 9-én RenoPont egyablakos tanácsadó iroda nyílik a főváros VIII. kerületében a Gutenberg tér 2 sz. alatt.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás