Hirdetés

Győzőtt a Mining Watch környezetvédő civil szervezet a Hunyad megyei Felsőcsertés melletti ciántechnológiás aranykitermelővel szemben.

A Kolozs megyei törvényszék egy környezetvédő civil szervezet keresete nyomán érvénytelenítette a Hunyad megyei Felsőcsertés község térségi területrendezési tervét, mely lehetővé tette volna a község térségében található arany és ezüst kibányászását – közölték a román lapok a Mining Watch szervezet közleményére hivatkozva.

A döntés értelmében a bíróság érvénytelenné nyilvánította azt az övezeti településrendezési tervét (PUZ), amelyet a felsőcsertési önkormányzat fogadott el a 11/2010-es számú határozatával. A PUZ a kitermelés paramétereit, az ülepítő medence és a kitermeléshez szükséges üzemépületek helyét szabályozza, ezért nélkülözhetetlen az aranykitermeléshez szükséges további engedélyek megszerzéséhez. Az bírósági döntés ellen 15 napon belül fellebbezhet az alperes.

Roxana Pencea Brădățan, a Mining Watch egyik alapító igazgatója szerint Deva Gold elleni eljárásnak, ami ennek a törvénytelen bányászati projektnek megállítását célozza, ez az eddigi legfontosabb fejleménye. A bíróság döntése kimondja, hogy az évi 1523 tonna cián alkalmazásával járó projekt – amely mindössze 221 új munkahelyet teremtene – a jogszabályok folyamatos megsértésével szándékszik elindulni. 2014-ben a vállalat szintén szabálysértő módon állt neki a feltáró és előkészítő munkálatoknak, amiért akkor is a bíróság közbelépésére volt szükség – tette hozzá Brădățan.

Újabb ciánszennyezés fenyeget Erdélyben

Újabb ciánszennyezés fenyeget Erdélyben

2018 február elején újabb erdélyi ciánszennyezés veszélyére figyelmeztető közleményt adott ki Tőkés László EP-képviselő: eszerint egy kanadai cég a Hunyad megyei Felsőcsertésen (Certejul de Sus) készül ciántechnológiával aranyat és ezüstöt bányászni, ám nem biztosította a szükséges pénzügyi garanciát.

Az  Eldorado Gold Corporation évente több mint 1600 tonnányi nátrium-cianid alkalmazását előrevetítő, 187 hektár erdő kiirtását feltételező felsőcsertési projektjének környezetvédelmi kockázatiaról Hölvényi György és Tőkés László néppárti EP-képviselők közösen tettek fel írásban kérdést az Európai Bizottságnak.  A képviselők szerint az elmúlt másfél évtizedben a verespataki bányanyitással kapcsolatban bebizonyosodott, hogy egy ilyen terv környezetvédelmi kockázatokat hordoz, ezért azt akarták megtudni, hogy az érintettek tiszteletben tartják-e a vizek tisztaságára vonatkozó vízügyi irányelvet, és vannak-e pénzügyi garanciák, mivel mindkettőt uniós dokumentumok írják elő.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás