A rovat kizárólagos támogatója

Hírháttér sorozatunk 9. részének témái: 2035—től búcsút inthetünk Európában a dízel és benzinmotoroknak. Energiahatékonysági beruházásokkal a földgázimport csökkentéséért, miközben lakásaink 60 %-át túlfűtjük. Betiltja a kamu bolygómentő marketinget Franciaország. A pálmaolaj fogyasztás etikai kérdés is. Már mentes, fairtrade, bio és vegán termékeket is kereshetünk a Tudatos Vásárló mobil appal. Naptej teszt és fogyasztóvédelmi kérdőjelek.

Többek között ezekről a témákról beszélget Sarkadi Péter vendégeivel:

Boda Zsolt, közgazdász, politológus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatója, az ELTE ÁJK tanára. Korábban a hazai zöld mozgalom aktív tagja.
Gulyás Emese közgazdász, szociológus az idén 20 éves Tudatos Vásárlók Egyesülete alapítója, elnöke.

Gulyás Emese és Boda Zsolt podcast. kép: Sarkadi Péter greenfo

Szemlézett híreink:

Az Európai Parlament megszavazta, hogy 2035-től nem lehet új benzines és dízelautókat eladni az EU-ban

Az Európai Parlament június 8-án megszavazta, hogy az EU-ban 2035-ig betiltják az új, belső égésű motorral hajtott autók értékesítését, így már csak az Európai Tanácsnak kell jóváhagynia a törvényt, ami a benzines és dízelautók fokozatos kivonására irányul. A reformtól azt várják, hogy visszaesik a hibrid autók értékesítése is, és felgyorsítja az elektromos modellekre való átállást.

Peter Liese német néppárti képviselő szerint a belső égésű motor hajtotta járműveket nem kellene teljesen kivezetni, ha időközben tovább fejlődne az alacsony szén-dioxid-kibocsátású szintetikus üzemanyagok technológiája. Az autóipar az EU gazdaságának egyik kulcsa, a GDP 7 százalékát adja, és 14,6 millió munkahelyet biztosít a régióban. Ezzel együtt azonban a közlekedés az egyetlen olyan szektor, ahol a klímaváltozást hajtó üvegházhatású gázok kibocsátása folyamatosan növekszik, és a közúti járművek a szén-dioxid-kibocsátás 21 százalékáért felelnek.

Kapcsolódó hír:  Sokan szeretnék megakadályozni a benzines és dízelautók európai betiltását
— teljes életcikluselemzésben a e-autók 4 év után  már zöldebbek.

Energiahatékonysági beruházásokkal spórolnák meg a földgázimport negyedét a természetvédők
Néhány év alatt a hazai földgázimportot negyedével, a teljes éves magyarországi gázfelhasználást pedig ötödével lehetne mérsékelni a lakásállomány energetikai felújításával a Magyar Természetvédők Szövetségének szerint.  2025-ig mintegy 1,4 millió lakást tervez felújítani a lakosság, de ehhez aktív állami szerepvállalásra és segítségre van szükség. A felújításokra a hazai lakásállomány műszaki elavultsága mellett az otthonok kirívóan alacsony energetikai teljesítménye miatt is égető szükség van. Ugyanakkor vissza nem térő lehetőséget kínál, hogy egy komplex energetikai felújítás (hőszigetelés, nyílászáró- és fűtéskorszerűsítés), más néven mélyfelújítás esetén az energiamegtakarítás lakásonként 60% feletti lehet.  Az MTVSZ szerint a támogatásokat a korábbiaknál célzottabban kellene elosztani: a közel 100 %-os, vissza nem térítendő támogatásra az alacsony jövedelmű háztartások vannak rászorulva, érdemes lenne differenciáltan kezelni az átlagos/közepes jövedelműek igényeit és lehetőségeit, visszatérítendő támogatási formákat is beépítve a programba.
A támogatásokat körforgásos rendszerbe kellene rendezni: miután a visszatérítendő finanszírozásokat a háztartások a megtérülés ütemében visszafizetnék az erre a célra létrehozott alapba, további családok és lakóközösségek igényelhetnék újra, így a támogatások széles körben, hosszabb időn keresztül hozzáférhetőek maradnának.

 — Hazánkban nagyon magas 95%-os a földgáz elérés aránya
— holland állami program a gázfüggőség csökkentésére
— a hazai lakásaink 60 %-át túlfűtjük.

 Lényegében leállt a megújulókra való globális átállás – Qubit
A REN21 nemzetközi energiapolitikai hálózat több mint 600 kutató és szakértő bevonásával idén 17. alkalommal publikálta a megújuló energiaforrások aktuális helyzetéről szóló jelentését, mely nem kevesebbet állít, minthogy a megújuló energiaforrásokra való átállás lényegében megrekedt, miközben a szén, a kőolaj és a földgáz használata továbbra is dominál az emberiség teljes energiamixében. A megújuló energia aránya az elmúlt évtizedben 10,6 %-ról 11,7 re emelkedett, miközben a fosszilis tüzelőanyagoké 80,1 %-ról alig 79,6 százalékra csökkent. Bár a megújuló energiaforrások részaránya emelkedett a villamosenergia-ágazatban, a szél- és naperőművek nem tudták kielégíteni az általános keresletnövekedést. A világ 2021-ben fokozatosan kilábalt a pandémiából, de ezzel jelentősen nőtt az energiaigény, amelynek nagy részét a fosszilis tüzelőanyagok fedezték. Ez viszont a szén-dioxid-kibocsátás jelentős növekedésével járt, ami globálisan mintegy 2 milliárd tonnás többletet jelent. Az sem ad derűre okot, hogy ugyan a megújuló energiaforrások 2021-re elérték a globális villamosenergia-termelés 10 százalékát, a közlekedésben nem került sor jelentősebb fordulatra: a közlekedési eszközök 32 százalékkal részesednek a globális energiafogyasztásból, ám a zöld energia felhasználás ebben a szektorban mindössze 3,7 százalék.

Rájöttek japán mérnökök, hogyan lehet kinyerni a szén-dioxid 99 százalékát a levegőből – és meg is csinálták
A globális felmelegedés elleni küzdelem egyik legfontosabb eleme az lenne, ha a légkörből valahogy sikerülne kivonni az üvegházhatást okozó szén-dioxidot. A mai módszerek vagy nem elég hatékonyak, vagy drágák. A Tokió Metropolitan Egyetem mérnökei most egy új, a levegő közvetlen elnyelésére szolgáló módszert fejlesztettek ki, amelyről azt állítják, hogy 99 százalékos hatékonysággal működik. Jelenleg kétféle  megkötő rendszer létezik. Az egyikben a levegőt folyadékon vezetik át, hogy kémiai úton szabadítsák meg a széntől. A másikban szilárd szűrők segítségével kötik meg a szén-dioxidot. Mindkét módszer reverzibilis, vagyis szükség esetén a szén-dioxid magas hőmérsékleten felszabadítható, a rendszer pedig újra felhasználható.  A japán kutatók most a fenti két megoldást ötvözték. A szén-dioxidot egy folyadék segítségével, kémiai úton szűrik ki, ám ahelyett, hogy azt egy oldatban raktároznák el, egy speciális folyamat végén szilárd halmazállapotú anyagot kapnak. A megkötött szenet aztán eltárolhatják vagy fel is használhatják, például az élelmiszeriparban-írta a HVG.

június 13. este tartott előadást az MTA Székház, Felolvasótermében Sean Cleary az MTA Fenntartható Fejlődés Bizottságának szervezésében

— mit csinál az MTA Fenntartható Fejlődés Bizottsága?

MTA környezetvédelmi díj Szathmáry Eörs és Lovas-Kiss Ádám kép: Szigeti Tamás

Átadták az MTA Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjakat.

Már pálmaolajmentes, fairtrade, bio és vegán termékeket is kereshetünk a Tudatos Vásárló mobil applikációval
Magyarország első háztartási vegyszer applikációját, a Tudatos Vásárló mobil alkalmazást már 10 ezren töltötték le a 2021-es élesedése óta. A fenntartható életmódot támogató applikáció eddig abban segítette a fogyasztókat, hogy felismerjék a tisztítószerek egészségre és környezetre gyakorolt hatásait, és hogy könnyen felmérjék, melyik termék milyen vegyszereket tartalmaz. Májustól csaknem 300 élelmiszeripari termékkel bővült az app, így mostantól szűrhetünk pálmaolajmentes, Fairtrade, vegán és bio termékekre is.  A Tudatos Vásárló mobil alkalmazást a Tudatos Vásárlók Egyesülete hozta létre, ez az első hazai mobil applikáció, amellyel célzottan rátalálhatunk a méltányos kereskedelmi vagy a pálmaolajmentes termékekre. Ezt a funkciót számos felhasználó kérte és várta, ezért készítették el a termékfrissítést a május 14-i Fair Trade világnapra időzítve. Így már a mobilunk segítségével könnyedén beszerezhetjük nem pusztán a környezetkímélő, de a méltányos kereskedelemből származó termékeket is.

Kapcsolódó hír A pálmaolaj ára drámai mértékben nőtt Indonéziában 

— Elszálló étolaj árak – ukrán háború miatt újra pálmaolaj?

Melyik naptej a legkevésbé ártalmas? Ingyenes naptej teszt >>>

Betiltja a kamu bolygómentő marketinget Franciaország
https://greenfo.hu/hir/betiltja-a-kamu-bolygomento-marketinget-franciaorszag/

Jól menő szlogen a klímavédelem, viszont a cégek a környezetvédelmi protokolljukat nem tudják sok esetben igazolni.  A francia kormány a klíma- és rugalmassági törvény részeként rendeletet tett közzé a szén-dioxid-kompenzációval kapcsolatos közlési szabályokról. Eszerint a jövő évtől tilos lesz a termékeket “szén-dioxid-semlegesként” reklámozni anélkül, hogy az állítást dokumentálva alátámasztanák. Ez vonatkozik majd az interneten, a televízióban és a plakátokon megjelenő hirdetésekre is.  A vállalatoknak tájékoztatást kell adniuk a termékekhez vagy szolgáltatásokhoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátásukról, a kezdeti gyártástól a termék eltávolításáig vagy újrahasznosítással történő átalakításáig.
A rendelet célja, hogy “elősegítse az átláthatóságot, és megakadályozza a “zöldremosás” hatását”. A kezdeményezést azonban azért kezdték ki egyes civil szervezetek, mert ennél is nagyobb szigort várnának a kérdésben a kormánytól.  “Egy weboldalra vezető QR-kód elhelyezése nem elegendő. A kompenzációs intézkedésekre kifejezetten utalni kell ugyanazon a reklámon, és meg kell említeni, hogy minden termék üvegházhatású gázkibocsátást okoz.” – írta az egyik szervezet.

Kapcsolódó Greenwashing  hír:  A Coca-Cola és a Pepsi újrahasznosított műanyagtartalomra vonatkozó vállalása nem menti meg az óceánokat  

Eddigi podcastjaink részletes cikkei: https://greenfo.hu/hirek/podcastok/zold-het/

A 2022. április 22-én, a Föld Napján indult heti hírháttér podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás