A rovat kizárólagos támogatója

Hiába sok a védett terület, ha ott szabad a favágás. Elromlott? Irány a közösségi javítóműhely. Áldás vagy átok a szivattyús energiatárolás? Megfutamodtak a kormánypárti tagok az akku-ipart tárgyaló parlamenti bizottsági ülésről. Vissza kellene vonni Paks2 elavult környezetvédelmi engedélyét. Palackvisszaváltás brutális áron? Naponta dőlnek meg a melegrekordok.

A zöld hét hírháttér podcastjában április 26-án az alábbi hírekről és azok hátteréről esik szó:

Hiába sok a természetvédelmi terület, ha megengedett ott fát vágni. Elromlott? Ne dobd ki! Irány a közösségi javítóműhely már Budapesten is. A növekvő megújuló energiához fontos a tárolás – áldás, vagy átok, egyáltalán hogyan működik a szivattyús energiatároló erőmű? Szembenézés az ökogyarmat árnyoldalaival – Megfutamodtak a kormánypárti tagok az akku-ipart tárgyaló parlamenti bizottsági ülésről. Állami simlis akkumutyi Gödön. Atom kérdőjelek: felül kéne vizsgálni, vagy vissza kellene vonni Paks2 környezetvédelmi engedélyét?  Hova lett a kormány migráncsozása? A Mohu-Mol kaszál, a fogyasztó fizet. Lassacskán elindul a palackvisszaváltás – de milyen áron? Mire jó a Föld Napja? Áprilisban is folytatódik a felmelegedés – szinte naponta dőlnek meg a melegrekordok.

Emellett még szóba kerülnek egyéb zöld hírek is az elmúlt 2 hétből. Sarkadi Péter beszélgetőtársai:
Bodnár Zsuzsa gödi lokálpatrióta-környezetvédő, az Átlátszó újságírója és
Nagy András a Szabadeurópa újságírója

Az adásban megbeszélt hírek: 

Aki próbált már valamilyen háztartási kisgépet megjavíttatni, az tapasztalhatta, hogy csaknem lehetetlen: mostanra eltűntek a javítóműhelyek, ahova az ember beadhatja a vasalóját. Nem is éri meg a javítás, egy új készülék megvásárlása olcsóbb – hangzik el gyakran az ellenérv.  Ezzel a – máskülönben igen káros – tendenciával próbál szembemenni a Repair Cafe Budapest VIII. kerületében. Ez egy olyan közösségi javítóműhely, ahol maga az ügyfél végzi el a javítást szakember segítségével.  A szaki segít, te pedig megjavítod – közösségi javítóműhely a VIII. kerületben (szabadeuropa.hu)

Tárgyak második élete – újra lesz javítási kupon Bécsben 
A javítási kupon első fordulója óta a bécsiek 35 ezer tárgyat mentettek meg a kidobástól és használtak tovább a javítást követően. Ezzel 352 tonnányi hulladéktól és 2.700 tonnányi szén-dioxidtól kímélték meg a környezetet. Ennyi szén-dioxidot 207 hektárnyi – egy kisebb kerületnyi – erdő köt meg.

++++++++++++++++++++

A nem folyamatosan termelő megújuló energiás létesítmények szélturbinák és napelemparkok miatt egyre nagyobb igény van ipari méretű energiatároló létesítményekre/berendezésekre.  Környezetpusztító tájseb vagy a lehető legzöldebb módszer a szivattyús energiatároló erőmű az  energiatárolásra? A kormány évtizedes ötletet vett elő, amikor újra tervezgetni kezdték a szivattyús-energiatározós erőművek építését.
Egyszerűen – Hogy működik a szivattyús energiatároló erőmű? (szabadeuropa.hu)

Indulnak a tervezett hazai szivattyús-tározós erőművek próbafúrásai Greenfo márc 11. 
Az engedélyek beszerzése után tavasszal két helyszínen, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajóivánka és a hevesi Markaz községek térségében kezdődhetnek meg a talaj teherbíró-képességének felmérésére alkalmas kutatófúrások. A földmintákat laborban elemzik majd, az eredményeket beépítik a szivattyús energiatározó idén elkészülő megvalósíthatósági tanulmányába.

+++++++++++++++++++

Fenntartható Fejlődés Bizottságának 2024 április 16-i ülése Balogh Dénes Átlátszó

Hónapokig tartó időpont-egyeztetés előzte meg az országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának április 16-i ülését, melyen a magyarországi akkus beruházások ügye lett volna az egyik napirendi pont. A minisztériumok meghívott képviselői azonban meg sem jelentek az ülésen, a kormánypárti tagok pedig elhagyták a termet, amikor ez a téma került sorra.  Bodnár Zsuzsa, a civil szervezeteket tömörítő Akkumulátor Károsult Települések Igazáért Szövetség (AKÁRTEIS) képviselőjeként volt jelen. A bizottsági ülésre számos városból – köztük Debrecenből, Sóskútról, Gödről, Ácsról, Bátonyterenyéről – érkeztek civilek, akik a kormány képviselőitől vártak volna válaszokat a veszélyes anyagokat kibocsátó, rendszeresen szabályszegő üzemek működésével kapcsolatos kérdéseikre. A kormány részéről azonban ezúttal sem volt senki kíváncsi a civilek és a szakmai szervezetek véleményére.
Csak egy eldugott közleményből derült ki, hogy tovább bővül a gödi akkumulátorgyár
Baleset történt az SK komáromi akkugyárában, több száz dolgozónak kellett elhagynia az üzemet

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ha már kiemelt állami beruházások: A környezetvédelmi engedély volt az első a „nagy” engedélyek sorában, amelyet Paks II megszerzett. Az eljárás során az illetékes zöldhatóság, a Baranya Megyei Kormányhivatal azt vizsgálta, hogy milyen hatással lesz a természeti környezetre a tervezett atomerőmű megépítése és működése. Az engedély kiadása óta eltelt nyolc évben azonban a körülmények olyan mértékben változtak meg, hogy már nem helytállóak az engedély alapjául szolgáló dokumentáció adatai, megállapításai. Az Átlátszó által megkérdezett műszaki és környezetjogi szakértők szerint ezért a szabályok értelmében felül kéne vizsgálni vagy vissza kellene vonni az engedélyt. A hatóság a jelek szerint nem készül ilyesmire. Sem a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbítását, sem a klímaváltozás érzékelhető és tényadatokkal alátámasztható hatásait, sem az eredeti építési ütemterv jelentős változását (csúszását) nem értékelte jelentős változásnak sem a Paks II Zrt.

Egyszerűsített eljárásban, hosszabbított időre hívná be a kormány a vendégmunkásokat a Paks II. és a Budapest–Belgrád vasútvonal projektre.
Egyszerűsítené a harmadik országból érkező munkavállalók alkalmazását a kormány a Paks II. és a Budapest–Belgrád vasút kivitelezési munkáit végző cégek „speciális munkaerőigényének mielőbbi biztosíthatósága érdekében”, írta a Népszava egy, a parlament előtt fekvő törvénymódosító alapján. A törvényjavaslat ugyan nem tér ki a vendégmunkások állampolgárságára, de ismert, hogy a paksi bővítésen túlnyomórészt oroszok, a vasúti projektnél pedig szinte kizárólag kínai állampolgárok beléptetésről lehet szó. Hova lett a kormány migráncsozása?

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

2024 márciusa volt a tizedik olyan hónap, amikor megdőlt az adott havi globális melegrekord. Európában szinte mindenhol melegebb volt az előző harminc év átlagához képest az elmúlt időszak. De nem csak a teljes hónapok, hanem szinte minden egyes nap is rekordnak számított: tavaly novemberben például két napon is az iparosodás előtti átlagnál 2 Celsius-fokkal melegebb átlaghőmérsékletet mértek. Az éves átlag 2023-ban 1,48 Celsius-fokkal volt melegebb az iparosodás előtti átlaghoz képest. A Párizsi Megállapodás által meghatározott világszintű 2 Celsius-fokos felmelegedési határt 2037-ben léphetjük át először – a jelenlegi becslések szerint.
Az 1,5 Celsius-fokos határátlépés jövőbeli megakadályozásához 2035-ig teljesen meg kéne szüntetni a felmelegedésért leginkább felelős üvegházhatású gázok kibocsátását, de az ENSZ 2023 szeptemberi elemzése szerint ezt a célt reálisan már csak 2050-re lehet elérni.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Klímaváltozás ellen az erdők, a zöldterületek fontosak, de. Hiába sok a természetvédelmi terület, ha szabad ott fát vágni.
Hiába sok a természetvédelmi terület, ha szabad ott fát vágni – szakértők a magyarországi erdők állapotáról (szabadeuropa.hu)

véghasználat, fokozatos felújító vágás, nagyobb diverzitás – kontra kisebb sérülékenység,  gazdasági célú fakitermelés.

++++++++++++++++++++++++++++

Az új palackvisszaváltási rendszer az 50 forintos betétdíjnál jóval nagyobbat drágíthat az italokon Január óta él Magyarországon is az egyutas italospalackok kötelező visszaváltási rendszere (Deposit Refund System, DRS), a „Vigyél vissza! 50 Ft” feliratú emblémákkal ellátott palackokat a boltokban kihelyezett új automatákkal már vissza lehet váltani, a kiürült, közel sértetlen állapotú üvegekért cserébe a jelzett 50 forintos betétdíj jár vissza. A csomagolásgyártókat és a kereskedőket számos pluszköltség terheli a DRS élesedésével. Egy élelmiszergyártói szövetség szerint a csomagolást illető költségek idén több mint megnégyszereződtek.  Az italcsomagolásokat használó gyártócégeknek csatlakozási díjat kell fizetniük a jelenlegi szabályok szerint 5 éven keresztül a DRS-rendszer működtetését és a visszaváltó automatákat biztosító MOL MOHU Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek. A társaság ebből finanszírozza majd utólag a visszaváltó automaták több mint 50 milliárd forint értékű beszerzését. Ez a díj csomagolóeszköz-típustól függően darabonként 1-8 forintos pluszköltséget ró a gyártókra.

Emellett a gyártóknak meg kell fizetniük a szolgáltatási díjat, amelyből a MOHU a hulladékgyűjtést, -válogatást és -hasznosítást finanszírozza. Ez megegyezik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) díjjal, amelyet a kötelező visszaváltási rendszerben nem érintett vállalatok is megfizetnek. Ez az összeg darabonként 10-20 forint között lehet majd, attól függően, milyen a csomagolás típusa. Nagy szerint ezeket az 50 forintos betétdíjon felüli tételeket a gyártók előbb-utóbb beépítik a termékek árába, amennyiben a kiskereskedők elfogadják ezt, de legalábbis törekedni fognak erre.

A műsor az Ökotárs Alapítvány  és a Mérték Médiaelemző Műhely pályázati támogatásával valósult meg.
Az itt megjelenő vélemények nem tükrözik a támogatók álláspontját.

 

 

 

 

A 2022. április 22-én, a Föld Napján indult heti hírháttér podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás