A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Madridban, az AZCA pénzügyi központ egyik épülete, a Castellana 77, két évtized után új életre kelt és rácáfolt minden, az üveghomlokzatokkal kapcsolatos sztereotípiára. Az eredetileg 1977-ben épült torony ma 62 méter magas energiatakarékos és környezettudatos irodaépületként üzemel.

Sokakban él a régi sztereotípia, hogy az üvegből készült homlokzatok energiapazarlók. Ez az épület azonban az egyik legjobb bizonyíték arra, hogy ma már az üvegipar innovációi eljutottak oda, hogy ennek nem feltétlenül kell így lennie.

Épített környezetünk fenntarthatósága lokálisan és globálisan is egyaránt kiemelkedő szerepet kapott az elmúlt években.  Egyrészt azért, az építőipar használja fel a világ energia és nyersanyag készletének nagy részét, másrészt pedig azért, mert a kész épületek energiahatékonysága a fenntarthatósága ennek egyik meghatározó tényezője. Az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél közül kilenc az épített környezetre egyértelműen vonatkoztatható. Magyarországon 2008 óta használnak önkéntes minősítési rendszereket, nagy sikerrel. Ezek támpontot nyújtanak és egyfajta fenntarthatósági keretrendszert adnak a szakemberek kezébe.

Az építőipar „zöld” megoldásai

A LEED a világ egyik legnívósabb, a US Green Building Council (Amerikai Zöldépítési Tanács) által létrehozott zöldépület minősítő rendszere, az épületeket a fenntarthatóság különböző szempontjai szerint minősíti. Azzal a céllal jött létre, hogy a környezetbarát, de egyúttal pénzügyileg is kivitelezhető, kényelmes ingatlanokat népszerűsítse. De nézzük meg, mit is jelent ez egy konkrét épület esetében!

Energiatakarékos üveghomlokzat? Igen!

A Castellana77 esetében egy rendkívül innovatív megoldást, magas szelektivitású üvegbevonatot alkalmaztak. Ennek lényege, hogy természetes fényáteresztést biztosít miközben napvédelmi és hőszigetelő tulajdonságai révén energiamegtakarítást eredményez. Mindezt árnyékolást biztosító, 60 cm-es, kiálló lamellákkal egészítették ki, ami nemcsak modern, inspiráló építési rendszert eredményez, de extra napfényvédelmet is nyújt. A kettő együtt pedig tovább javítja az épület általános naphővédelmi teljesítményét. Az építészet újragondolása és az átépítés az irodaház teljes, 21.000 m2 területét érintették és rugalmasabbá tették a földszint elrendezését is, ahol az irodák mellett üzlethelyiségek is helyet kaphattak. Az eredetileg négy parkolásra kialakított föld alatti szintet is felújították és hozzáépítettek még egy emeletet, így az immár öt emeletnyi földalatti parkoló több mint 200 autó befogadására alkalmas.

A Castellana 77 felújítási projektje során két fő elvnek kellet érvényesülni: egyrészt a természetes fényviszonyok maximális kihasználására, másrészt az épület egyediségének kihangsúlyozására törekedtek. „A cél az épület modernizálásával egy rugalmas és fenntartható, ugyanakkor a mai kor igényeit kielégítő új létesítmény kialakítása. Az új arculat emellett tökéletesen illeszkedik a gyökereit tisztelő, de mégis jövőorientált Madrid látképéhez.” – mesélte az épületről Luis Vidal, az építész.

Mindezt egy olyan teljes körű felújítással sikerült elérni, amelynek középpontjában az éles, függőleges modulációval beépítésre került üveghomlokzat áll. Kialakításához speciális üveget: a Guardian SunGuard® SN 70/41 bevonatos üveget használtak, amelyből az üveg függönyfal készült.

Két lépcsőben, három homlokzattal

És most egy kis betekintés a szakmai kulisszák mögé. A Castellana 77 homlokzatának megépítése két lépcsőben valósult meg. Első lépésként le kellett bontani a teljesen elavult, omladozó, repedésekkel teli, eredeti homlokzatot.

A következő szakaszban az új homlokzat készült el. Sőt, mindjárt három homlokzat is: függönyfal homlokzat, lamellákkal ellátott függönyfal homlokzat és átszellőztetett homlokzat.

A függönyfal homlokzat préselt alumínium profilrendszerből és kitöltő panelekből áll, amelyek laminált, semleges színhatású bevonatos üvegből készültek. Ezek 70 %-os fényáteresztő képessége maximális napsugárzás elleni védelmet biztosít, miközben megjelenésében semleges marad. A homlokzati rendszer szellőzését az üvegezés élénél biztosították, így oldották meg, hogy az épület ne párásodjon.

A másik különleges technikai megoldás, a Guardian Glass által kifejezetten ehhez a projekthez kifejlesztett ETFE bevonatos lamellák alkalmazása volt. Az ETFE egy speciális anyag, ami a fényt átereszti, a hőt viszont nem, ugyanakkor lehetővé teszi a háttérvilágítást. Használatának célja az esztétikai értéken túl az volt, hogy az épületet minél inkább megvédjék az erős napsugárzástól. Így csökkenhető a felmelegedés, ami a kevesebb klímahasználat eredménye képpen energiahatékonysághoz és a fenntarthatóság növeléséhez vezet. A bevonatnak esztétikai jelentősége is van, hiszen a nappali fény erősségének váltakozása miatt csillogó homlokzat már messziről is impozáns látványt nyújt, este pedig a több kilométernyi beépített lednek köszönhetően ugyancsak kitűnik.

A Castellana 77 a US Green Building Council (Amerikai Zöldépítési Tanács Platinum minősítését érdemelte ki az épület tartószerkezete és külső határoló szerkezete (Core & Shell) kategóriában.

További érdekességek fenntartható üveghomlokzatokról: Guardian glass retrofit fenntarthato uveghomlokzat – Build Marketing

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek