A rovat kizárólagos támogatója

Repterek kifutópályáin, közutakon és hidak jégmentesítéséhez használható új, környezetbarát terméket fejleszt mintegy 700 millió forintos kutatás-fejlesztési projekt keretében a Bagoly Beton Kft.

Saját szabadalát fejleszti tovább a Bagoly Beton Kft. abban az összesen 702 milió forintos projektben, melyből 485 millió forint vissza nem térítendő támogatás (85 százaléka az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és 15 százaléka a magyar költségvetésből származik). Hajdzser István ügyvezető-tulajdonos elmondása szerint a saját szabadalmukat, a Not Glikol Liquid Coolstar nevű hűtőfolyadékot fejlesztik tovább, és a jég oldására is alkalmassá teszik.

A termék újdopnsága, hogy mivel nem glikol alapú, nem szennyezi a talajvizet. Az NGL Coolstar vízzel higítása után így a csatornarendszerbe engedhető, mivel bizonyítottan nem ártalmas a környezetre. A hűtőfolyadékot így ráadásul az élelmiszeriparban, a jégstadionokban, és klímaberendezésekben is használjhatják.

Az új, környezetbarát termék akár már 2015 augusztusára elkészülhet. Ehhez a Kft-nek a jelenlegi 18 állandó alkalmazottja mellé a mostani kutatás-fejlesztési projektre 12 embert kellett felvennie – többségében tudományos kutatókat. A Bagoly Beton Kft. bevételeinek 90-95 százalékát adja az export. A magyar családi vállalkozásnak Telkiben és Balatonszemesen van telephelye. Exportálnak Csehországba, Szlovákiába, Lengyelországba, Bajorországba, Észak-Olaszországba, Romániába, sőt még a Kazah nemzeti jégstadion hűtéséhez is használják a magyar szabadalmat – mondták. A jégmentesítő értékesítésről egyebek mellett tárgyalnak a prágai repülőtérrel és a három nagy moszkvai reptérrel is – írta az MTI.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás