A rovat kizárólagos támogatója

Kötélpályás módszerrel „közelítik” a kitermelt faanyagot a hegyoldalról a Pilisi Parkerdő szakemberei. A környezetkímélő szállítási módszer a legnehezebb domborzati viszonyok között is alkalmazható, és nagy előnye, hogy az erdő megújulását biztosító talajban sem tesznek kárt vele.

A Pilisi Parkerdő Zrt. legfontosabb szakmai feladata a főváros környéki erdőtakaró megőrzése. Ezt természetközeli módon, a folyamatos erdőborítást biztosító erdőkezeléssel valósítja meg. Működési területükön nagyjából 6.000 hektár erdő tartozik a vágásterület nélküli gazdálkodás körébe, a folyamatos erdőborítással kezelt terület pedig meghaladja a 15.000 hektárt. Ezekben az erdőkben mindenhol fokozott figyelemmel alkalmazzák a legfejlettebb, kíméletes fakitermelési, faanyag mozgatási technológiákat.

A természetközeli erdőkezelés során a szakemberek egyesével ítélik meg és jelölik meg a kiválasztott fákat, nem alkalmaznak sematikus, az egész területet érintő tarvágást. A nehézséget az jelenti, hogy a kitermelt fát el is kell juttatni addig a pontig, ahonnan a szállítás már gond nélkül elvégezhető. A kitermelés helyét és a legközelebbi erdei utat gyakran géppel járhatatlan, meredek hegyoldalak választják el egymástól, a „közelítés”, azaz a faanyag eljuttatása a szállítóeszközökig ilyen esetekben csak különleges eszközök segítségével, például kötélpályás módszerrel kivitelezhető. A módszer legnagyobb előnye, hogy a segítségével a szakemberek a máskülönben szinte megoldhatatlan feladatot eredményesen és teljes mértékben erdőbarát módon hajthatják végre. A kötélpályás faanyagmozgatás az újulatot, vagyis a kis facsemetéket kíméli azzal, hogy a kivágott fa talajon vonszolását minimálisra csökkenti, a közelítési folyamat a célállomásig legnagyobb részben a levegőben zajlik.

 

Ahol erre lehetőség van, a közelítés során további kíméletes technológiát is lehet alkalmazni. Ehhez lovas fogatot, csúszdát, vagy speciális erdészeti gépet, úgynevezett „forwardert” vesznek igénybe az erdészetek. A legősibb faanyagmozgatási módszer, a fogatos közelítés nagy szakértelmet, és jól képzett munkalovakat, de főleg a lovakkal együttdolgozni hajlandó és tudó tapasztalt fogatost igényel, akik hiányában széles körű alkalmazása jelenleg nehezen megoldható.

 

A forwarder olyan, erdészeti munkára kifejlesztett rönkrakodó daruval felszerelt, rakfelülettel rendelkező speciális traktor, amely a szakszerűen darabolt faanyagot – vonszolás helyett – felemelve szállítja az erdészeti úthoz. A jármű különleges, széles járófelületének köszönhetően alig hagy nyomot, így nem károsítja a talajt. A modern, kényelmes munkavégzést lehetővé tevő géphez kezelőket elég könnyű találni.

 

A fa kitermelése, darabolása, illetve a közelítés két külön munkafázis. A kiválasztott fák kivágása hagyományos módon, motorfűrésszel történik, és ezt követi a szállítás. A kitermelésre érett fákat környezetkímélő, egy-két éven belül lebomló festékkel jelölik meg. Ugyanezt a festékszórót használják a darabolás során a fák törzsén ejtett vágások helyének meghatározására, de ezzel tesznek jelet a számbavételezett, raktárba vett rönkökre is. Ezzel a fakitermelés egész folyamata fenntartható, környezetbarát módon történik a Pilisi Parkerdő területén: az élőhelyeket nem éri kár, és az erdő minden évben a természetes ritmusát követve újulhat meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás