A rovat kizárólagos támogatója

Az Orbán-kormány megszüntette az önálló környezetvédelmi minisztériumot, ami jól mutatja, hogy mennyire tartja fontosnak a zöld ügyeket. A klíma- és ökológiai válságot csak erős intézményi háttérrel tudjuk megoldani, mondta az egykori Környezetvédelmi minisztérium előtt tartott sajtótájékoztatóján Kendernay János, az LMP társelnöke.

Magyarországnak olyan klímaügyi és fenntarthatósági csúcsminisztériumra van szüksége, mely rendszerszinten – minden szakpolitikai területre kiterjedően – tekinti át a klímaválsággal és ökológiai válsággal kapcsolatos feladatainkat. Egy ilyen minisztérium ráhatással tud lenni az egyes minisztériumok tevékenységére, azokat egy rendszerben, az ökológiai és társadalmi fenntarthatóság szemszögéből tudja értékelni, és ennek tudatában tud javaslatokat megfogalmazni Magyarország kormánya felé.

Az elmúlt években a magyar választópolgárok is egyre fontosabb kérdésnek tekintik a környezetünket érintő kérdéseket. Válaszokat és intézkedéseket várnak a kormánytól klímavédelmi és fenntarthatósági kérdésekben. Ezzel szemben a kormány továbbra is marginális kérdésnek tekinti, és ennek megfelelően kezeli a kormányzati munka során.

Az új koronavírus járvány miatt az emberek többsége még érzékenyebbé és fogékonyabbá vált a társadalmi és környezeti problémák iránt, a magyarok többsége is azzal ért már egyet, hogy a klímaváltozásra hasonló sürgősséggel kellene reagálni, mint ahogy azt a korona vírussal kapcsolatban tettük. Ez önálló miniszteri felelősséget és igazgatási kompetenciákat kíván meg.

A LMP több népszavazási kezdeményezést is tett több zöld kérdésben. A NER rendszere nem engedte, hogy a választópolgárok elmondhassák a véleményüket például a zöld minisztérium felállításának kérdésében sem. Helyette ál, és hamis konzultációkat indított ismételten a kormány.  Ezzel szemben mi zöldek a közelmúltban elindított zöld országos konzultáció keretében kérjük a választópolgárok véleményét és támogatását a zöld minisztérium minél gyorsabb felállítása érdekében.

Magyarországon is zöld fordulatra van szükség. Ehhez pedig kormányváltásra, hogy legkésőbb ’22-ben kiemelt politikai kérdésnek számíthasson a fenntarthatóság és a klímavédelem.

LMP sajtóközlemény

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás