A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: LMP

Kedden az EU betiltotta a méhgyilkos szerek listáján szereplő fipronil növényvédőszer használatát. A szavazáson a magyar kormány a tiltás mellett voksolt, ami jelentős elmozdulás a korábbi méhgyilkos politikához képest. Az LMP szerint nagy siker ez az ügy mellett kiálló összes szervezetnek, és komoly esély a méheknek.

Támogatva és együttműködve a zöld mozgalmi törekvésekkel, az LMP bírálatokat fogalmazott meg a kormány méhgyilkos vegyszereket támogató politikájával szemben. A párt korábban lemondásra szólította fel az illetékes minisztert, ha nem képes a magyar mezőgazdasághoz elengedhetetlen méheket gyilkoló vegyszerek korlátozásáért kiállni.

A kormány tavasszal még a méhgyilkos neonikotinoidok betiltása ellen voksolt, tegnap azonban megszavazta egy másik veszélyes anyag, a fipronil tiltását. Fontos magyar vonatkozás, hogy a gyanú szerint a fipronil okozott tömeges méhpusztulást Somogyban.

Az LMP szerint az előremutató döntés elsősorban a tiltást szorgalmazó civil szervezetek és zöld pártok hatékony munkájának köszönhető. Örülünk, hogy a szavazásban az eddig destruktív Orbán-kormány is a helyes oldalra állt, elvárjuk, hogy tartsa ezt az irányt. Sürgetjük a méhpusztulásért felelős további hatóanyagok kivonását, és a Magyarországon még el sem kezdett vizsgálatok mielőbbi elvégzését.

Az EU tagállamok szavazása a fipronil betiltása ügyébenAz EU tagállamok szavazása a fipronil betiltása ügyében. Zöld: igen, piros: nem, szürke: tartózkodás.

Kapcsolódó anyagok:

Újabb méhgyilkos mezőgazdasági vegyszer használatát korlátozza az EU

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás