Hirdetés

Udvarzöldítési programban részesült egy józsefvárosi társasház. A zöldfelületek növelése és találkozások terének kialakítása volt a cél, melynek tervezését és kivitelezés a lakóközösség a Qvarta építészirodával közösen valósította meg. A Fővárosi Önkormányzat Égig érű fű programjára március 4-ig lehet pályázni.

A VIII. kerületben található Lujza utca 36 társasházban letrejött közös kert projekt története a 2022-es év elejéig nyúlik vissza. A lakóközösség a tervezésbe és a közös gondolkodásba a Qvarta építészirodával karöltve vágott bele.  A beszélgetések során kialakultak azok az igények, melyek a tervezési program alapját is nyújtották.  Elsődleges cél a zöldítés volt, mivel a teljesen kővel burkolt udvar nem rendelkezett semmiféle zöldfelülettel. Igény volt továbbá egy kisméretű fedett kerékpártárolóra. Fontos volt, hogy kialakuljanak leülésre és beszélgetésre való helyek, illetve egy kis homokozó a gyermekeknek.

Olyan, egész évben használható megoldások kialakítása volt a cél, melyek aktivizálják az udvar használatát és javítják a mikroklímát. Izgalmas szempont volt az épület építészeti karakteréhez való viszonyulás. Az egyik karakteres elem a házban a falak lekerekítése, erre reagálnak a betett udvari elem sarkai.

A végső megoldásban központi elemként megjelenik a fórum, mint egy gyülekezőhely, ahol nagyobb beszélgetéseket, akár lakógyűléseket lehet tartani. A fórum közepén egy kis homokozó található, amely lefedve asztalként funkcionál. A fedett biciklitároló a ház adottságaihoz mérve a bejárat közelében található. Az udvar központi eleme pedig az ültetőtálca, melynek szélein további kisebb leülőhelyek kerültek kialakításra. Az udvar átellenes sarkán található növényfuttató a térelhatárolást is szolgálja. Vegyesen kerültek betervezésre kevés gondozást igénylő évelő növények, illetve színes egynyári virágok, melyek izgalmas színt hoznak az udvarba.

A terv pályázott a Fővárosi Önkormányzat Égig érű fű program keretén belül elnyerhető támogatásért, ahol pozitív elbírálást kapott, így elkezdődhetett a kivitelezés.

A megvalósításnál fontos volt, hogy a tervek az eredeti elképzeléshez hű módon valósuljanak meg, így a Qvarta tervezői úgy döntöttek, hogy a projekt kivitelezését is vállalják. Az előregyártás az iroda mezőkövesdi üzemében zajlott, az összeállítás pedig a helyszínen. Az építészek a műhelyvezető felügyeletével körfűrészt és hegesztőt ragadtak, a tájépítész a növényeket rendezte és ültette, a lakók pedig még a földhordásba is besegítettek. Az egész munkafolyamatot egy kölcsönös egymásra figyelés jellemezte, megelőlegezve az udvar későbbi célját. A társasház és az ott megismert lakók segítőkész, közösséget építő attitűdjéhez méltó közösségi tér valósult meg.

Az Égig Érő Fű pályázatot idén is kiírták, így több társasháznak adódik a lehetőség az udvarszépítésre. A pályázati anyagot 2024 március 4.-ig kell beadni.

Nyitőkép:  a bezöldült Lujza utca 36 társasház

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás