Hirdetés

A projekt a XI. kerületi lakótelepi iskolákban tanuló diákok és a lakótelepeken élő családok életvezetésének alakításához, életmód-változtatásához kínál fenntarthatósági szempontú jó gyakorlatokat – az élhetőbb, zöldebb és közösségibb városi közvetlen környezet igényének felkeltése, a hulladékcsökkentési módok, az anyag- és energiatakarékosság, valamint a tudatosabb fogyasztás és öko-háztartás kialakításának területén.

A Budapesti Művelődési Központ (BMK) projektjének elsődleges célcsoportja a felső tagozatos diákok, de rendezvényeinkre várjuk a gyerekek családjait is, emellett célunk a társasházak működését befolyásolni bíró közös képviselők megszólítása is.

A tematikus kampányév tagolása:

I. Kreatív alkotópályázatok panellakó gyerekeknek

A BMK Panel Kintről és Panel Álom címmel két lépcsős rajz- és fotópályázatot hirdet partneriskoláink felső tagozatos diákjai számára.
A kreatív pályázat első állomásának keretében közvetlen lakókörnyezetük „terepfelmérésére”, az épített környezet, a magán- és közterek, valamint a beköltöztetett természet jellegzetességeinek, értékeinek és környezeti problémáinak sajátos nézőpontú dokumentálására invitáljuk a gyerekeket.
A pályázat második szakaszában a kampányév üzeneteit és kivitelezhető jó gyakorlatait tükröző, a fantázia segítségével újraálmodott – komfortosabb, közösségibb és egyedibb – lakótelepi környezet művészi megformálására ösztönözzük a gyerekeket.
A pályázat zsűrizett alkotásai intézményünkben kiállításra kerülnek.

II. „Zöld Tömb zöldfülűekkel” – Interaktív iskolai foglalkoztató napok

A tanév során három alkalommal, civil szervezetek szakmai vezetése mellett, többféle témában kínálunk csoportfoglalkozásokat partnerintézményeink felső tagozatos diákjai számára.
 

A foglalkozások témakörei:
1.) „Panel Kintről” témakör:
A nagyvárosi, épített (panel) lakókörnyezet kialakításának, funkcióinak, jellemzőinek és használati módjának, az előzetes terepfelmérés eredményeinek továbbgondolása kreatív alkotómunka segítségével. A lakókörnyezettel és környezetünk állapotával kapcsolatos benyomásaikat és értékítéleteiket a diákok scrapbooking képkeretező technika, makettkészítés és hulladékhasznosító művészeti tevékenység segítségével öntik formába.
Az elkészült térkompozíciós alkotásokból a BMK kiállítást rendez 2011 novemberében.

2.) „Panel Bentről” témakör
A két témát felölelő nap első részében a hulladékok problémájára érzékenyítő játékos, ismeretterjesztő foglalkozás keretében a diákok megismerhetnek számos hulladék-megelőzési és -kezelési jó gyakorlatot. A tematikus nap további részében a takarékosabb, tudatosabb energia-felhasználás sikeres kivitelezéséhez kapnak hasznos tippeket.

3.) „Panel Álom” témakör:
A témanap az egészségtudatosabb, környezettudatosabb és takarékosabb vásárlás szempontjait, a reklám és a fogyasztás kapcsolatát, valamint az egyes termékek összetételének az emberi egészségre és a környezet állapotára gyakorolt hatását tárgyalja.


III. Zöld Tömb Kampánynapok I. – II. – Ismeretterjesztő és rekreációs célú ifjúsági és családi életmód-napok a BMK-ban

2011 novemberében és 2012 áprilisában nyitott kampánynapok keretében várjuk vissza az év során megszólított gyerekeket, szüleiket, tanáraikat, a társasházak közös képviselőit, valamint a téma iránt érdeklődő lakosokat.
A több műfajt és többféle programot ötvöző kampánynapjainkon a városi, társasházi lakókörnyewww.zoldtomb.huzetben is kivitelezhető, környezetkímélőbb, takarékosabb, az otthonosságot és a komfortérzetet növelő életvezetés kialakításához kívánunk megvalósítható, hasznos és praktikus ötleteket nyújtani.
Kampánynapjaink kiállítások, lakossági előadások, civil szervezetek bemutatkozó standjai és interaktív játékai, a kerületi közös képviselők számára rendezett rendhagyó fogadóórák, valamint kicsiknek és nagyoknak kínált kreatív workshopok és színpadi, zenei programok segítségével nyújtanak ízelítőt a következő témákból: kertépítészeti és várostervezési megoldások, közösségi terek megújítása, városi zöld felületek jellemzői, balkonkertészeti tippek, szelektív hulladékgyűjtés, használati tárgyak kreatív átalakítása és tovább-használata. Valamint energia- és víztakarékosság, tudatos vásárlás, egészségesebb, háztáji és házi készítésű élelmiszerek, illetve házi praktikák, kíméletesebb háztartásvezetési fortélyok témakör.
Tervezett fellépőink: Szívlapát Alapítvány – Novák Péter: Fenntartható szellemi fejlődés koncert; Kardos Horváth János: Kisfogyasztók; Alma Együttes – Öko-riadó; Fogi Színház – Kukamese.

A kampányüzeneteink hordozói:
A projekt során számos kiegészítő eszköz – matricák, kabalafigura, oktatási szemléltető anyagok és gyermekeknek szóló ajándékok – létrehozásával és terjesztésével szeretnénk célba juttatni és népszerűbbé tenni kampányunk üzeneteit.
A projekthez kapcsolódó www.zoldtomb.hu honlapunkon a gyerekek kreatív munkáit, az iskolai foglalkozások témaköreit támogató olvasnivalókat, számos hasznos hírt, linket és programajánlót teszünk közzé, valamint a közművelődési és pedagógus szakma számára elektronikus adaptációs csomag formájában megismerhetővé tesszük a kampányév szervezési és módszertani hátterét.

A projektben együttműködő oktatási intézmények:
Gazdagrét-Csikihegyek Általános Iskola, Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola, Lágymányosi Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium, Őrmezei Általános Iskola, Petőfi Sándor Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola.
A kampányév programjai megtalálhatók a Facebook-on, az újbudai jó példák geokódolt fotói a Google Maps-en és a Panoramio-n, emellett videoblog is rögzíti a zöld év eseményeit.

További információ:
Kiss Gábor Boldizsár – projektmenedzser;
Fogarasi Orsolya – projektasszisztens, fenntarthatósági felelős.
Email: zoldhaz@bmknet.hu
Kampány-honlap: www.zoldtomb.hu.
Projekt-honlap: zoldtomb.bmknet.hu.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás