A rovat kizárólagos támogatója

A szélenergia tiszta, biztonságos és gazdaságos. A szélenergia a szerethető energia. Kiemelt szerepet kell betöltenie egy magyarországi zöld fordulat során. Válságtűrő és ellenálló, egy patrióta gazdaság alappillére, saját energiaforrásaink legoptimálisabb kihasználására adna lehetőséget, mondta Kendernay János, az LMP társelnöke mai sajtótájékoztatóján.
A zöld párt társelnöke a szél holnapi világnapja előtt emlékeztet rá, hogy az LMP a napokban zöld konzultációjának is az egyik eleme az a követelés, hogy a kormány oldja fel a szélturbinák telepítését ellehetetlenítő szabályozást!

A szél olyan energiaforrás, aminek használata a fejlett és a fejlődő országokban is egyaránt egyre jobban terjed.

Magyarországon 2010 óta teljesen leállt a szélenergia fejlesztés. Az elmúlt tíz év során folyamatosan és csúfosan ránk vert az egész világ a szélenergia területén, addig a „klímabajnok” kormány bejelentése szerint Magyarországon továbbra sem fogja engedélyezni szélerőművek telepítését. Ennek megfelelően a Nemzeti Energia és Klímatervben is mindössze a minimális kapacitásunk fenntartása szerepel. A kormány álláspontja érthetetlen és minden szakmai szempontot nélkülöz.

Íme a térkép, amelyen fehérrel láthatjuk a kormány szerint a szélturbinák telepítésére alkalmas területeket:

szélerőmű telepítési térkép

Orbán Viktor állítása szerint hazánknak nincs pénze szélenergiára, a forrásokat más megoldásokra kell összpontosítani. A valóság ezzel szemben az, hogy a szélturbinák jelentik az egyik legolcsóbb energiatermelési lehetőséget.

A kormány tiltásának másik oka az, hogy Magyarország földrajzi adottságai nem ideálisak a szélenergia hasznosítására. Tudományos kutatások igazolják, hogy akár 10 000 MW beépített kapacitású szélturbina is gond nélkül telepíthető lenne. Hazánk szélklímája valóban nem olyan kedvező, mint a tengerparti országoké, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne valós, kihasználható potenciálunk. Az elmúlt években nagymértékű technológiai fejlődés történt, és a legújabb szélturbina típusok egyre inkább ki tudják használni a szárazföldek belsejében lévő, alacsonyabb sebességű és ritkábban fújó szeleket is.

A szélenergia az egyik legalacsonyabb karbonlábnyommal rendelkező energiatermelési mód. Az ágazat teljes életciklusra számított üvegházgáz-kibocsátása megtermelt kilowattóránként mindössze 10 gramm CO2 egyenérték. Ezzel szemben az atomenergiáé 66 gramm, a földgázé 443.

Látszik, hogy a szélenergia megfizethető, környezetbarát és megfelelő mértékben rendelkezésre áll, így érthetetlen, hogy a kormány a szakmai tiltakozás ellenére miért tartja fenn a korlátozást. Nyilvánvalóan az lehet a háttérben, hogy ha engednék a szélenergia térnyerését, akkor hamar bebizonyosodna, hogy nincs is szükség Paks 2-re.

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy ne akadályozza a zöld energiatermelést és oldja fel a szélturbinák telepítését ellehetetlenítő szabályozást, és legalább piaci alapon engedélyezze a szélenergia-beruházásokat. A befektetők sorban állnak, így akár 1 Ft állami támogatás nélkül könnyedén meg lehetne sokszorozni a hazai szélenergia-alapú termelést.

Értetlenül állunk az előtt, hogy az energiaforrás, ami a miénk, aminek az ára nem függ sem az orosz politikától sem az arab világtól, ingyen van, a rendszerbe jól beilleszthető, az miért nem kell nekünk? Nincs ésszerű, józan magyarázat arra, hogy Magyarországnak miért nem kell, miközben az egész világon egyre nagyobb mértékben támaszkodnak erre a tiszta forrásra.

Tisztában kell lenni persze azzal is, hogy ezeknek az erőműveknek is van a környezetre gyakorolt negatív hatása, azonban mindez elenyésző az atom-, vagy a fosszilis energiához képest. A tájképvédelmi és természetvédelmi aggályok szakszerű tervezéssel orvosolhatók, így tényleg csak politikai akarat kérdése, hogy Magyarország is átlép-e végre a 21. századba.

Itt a lehetőség, hogy a kormány tettekkel bizonyítsa, hogy Magyarország klímabajnok!

LMP sajtó

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek