A rovat kizárólagos támogatója

Donald Trump amerikai elnök március 24-én aláírta a Kanada felől érkező Keystone XLolajvezeték építéséről szóló engedélyt. A 8 milliárd dolláros beruházást az előző elnök, Barack Obama 2015-ben környezetvédelmi okokra hivatkozva leállíttatta, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok 2008-ban megkötötte a szerződést Kanadával és egyúttal megadta az engedélyt az építkezésre.

Az engedély aláírásakor – amelyen jelen volt a vezetéket építő kanadai TransCanada elnök-vezérigazgatója is – Trump elnök azt hangsúlyozta: "ez nagyszerű nap az amerikai munkahelyek szempontjából". Elmondta azt is, hogy az olajvezeték "a legnagyszerűbb technológiával" épül meg. Trump korábbi bejelentése szerint a beruházással mintegy 28 ezer új munkahelyet hoznak létre. A döntés lezárja a környezetvédelmi csoportok és energetikai szakemberek között évek óta tartó vitát is.

Az első kommentárok szerint a döntéssel Trump elnök a gazdasági fejlődést helyezte előtérbe a környezetvédelemmel szemben. Az olajvezeték 2735 kilométernyi hosszan kanyarog majd a kanadai Alberta felől Montanán, Dél-Dakotán, Nebraskán, Kansason és Oklahomán keresztül Texasig, a Mexikói-öböl partjáig. Naponta 800-830 ezer hordó nyersolajat fog szállítani, ez a kanadai olajexport egyötöde.

Az elnöki engedélyt – szokatlan módon – nem a külügyminiszter írta alá, hanem Tom Shannon államtitkár. Rex Tillerson külügyminiszter ugyanis kivonta magát a folyamatból, mert környezetvédelmi csoportok azzal támadták, hogy mivel korábban az Exxon olajtársaság elnök-vezérigazgatója volt, érdekkonfliktust teremt, ha éppen ő ír alá egy olajvezetékről szóló megállapodást. Az elnöki engedély önmagában még nem elégséges: az építkezést bonyolító vállalatnak ugyanis megállapodást kell kötnie az egyes amerikai szövetségi államokkal és a helyi hatóságokkal is.

Trump leporolja a nagy amerikai olajvezeték tervét

Trump leporolja a nagy amerikai olajvezeték tervét

Donald Trump győzelmével újraéled a TransCanada Corp. egyelőre leállított projektje, a Keystone XL olajvezeték megépítése. Barack Obama kabinetje 2015 november 6-án hivatalosan is elutasította az engedély megadását.

Trump az elnökválasztási kampányban többször is megemlítette, hogy szeretné, ha megépülne a vezeték és azt ígérte: megválasztása esetén felkéri majd a TransCanadát a beruházás végrehajtására. A vállalat az elnökválasztás eredményének ismeretében közleményben jelentette ki, hogy elkötelezett a projekt befejezését illetően.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek