Hirdetés

Miskolc MJV Önkormányzata a Kilián-déli városrészben a meglévő szolgáltatóház mellett egy új épület megvalósításával szándékozik megoldani a körzeti orvosi rendelők felújítására megnyert pályázati pénz felhasználását. Közleményeik arra utalnak, hogy az érintett területen lévő fák kivégzésével hamarosan kezdődnének a munkálatok.

A területen jelenleg bejelentett lakossági demonstráció zajlik, amelyben kizárólag magánszemélyek vesznek részt, azt párt, vagy egyesület aktívan nem támogatja. A demonstráció nem az új orvosi rendelő ellen folyik, hanem az új épület meglévő zöldterület helyén történő megvalósításával szemben, a meglévő, mókusok és madarak által lakott fák megóvásáért.

Az Önkormányzat közleményei szerint a területen korszerű egészségház épülne, a lakosság által megismert tervek azonban arra utalnak, hogy az új épület sem igazán korszerű nem lesz, mivel egyes belső terei természetes megvilágítás és szellőzés, valamint klimatizálás nélküliek, sem pedig funkcióját tekintve nem nyújt majd többet a jelenlegi, valóban felújításra szoruló rendelőktől. Persze ez csak kisebb probléma, a nagyobb probléma az, hogy az új épület megvalósítása a lakótelep központi részén lévő zöldterület felszámolásával járna.

Jelenleg nem látszik, hogy a tervezett beruházás valamennyi részletét kidolgozták volna, a tiltakozók véleménye szerint az építkezés nincs megfelelően végiggondolva, így kezdenének hozzá a park megszüntetéséhez.

Mókus liget Miskolc. A tervezett beruházás.

Az Önkormányzat által meghirdetett lakossági fórumon az hangzott el, hogy az épület megvalósítása 8 fa kivágásával járna, ugyanakkor kivágásra (csak az épület miatt) 16 fát jelöltek ki.

A lakosság rendelkezésére álló iratok, elsősorban az épület hatályos építési engedélye, arra utalnak, hogy az épület használatbavételének feltétele a közelben 38 db új parkolóhely létesítése. A lakótelepen a parkolás már jelenleg is egyre nagyobb gondot okoz, azonban az önkormányzati képviselő szerint az új parkolóhelyeket meglévők helyén alakítanák ki. Ez valószínűleg nem felel majd meg az előírásoknak, az építési engedély és benne az Önkormányzat, mint közútkezelő hozzájárulása a parkolóhelyek létesítését meglévő játszótér és mogyorófaliget területére írják elő. Éppen oda, ahová az önkormányzati képviselő nyilatkozatai szerint az új épület miatt kivágott fák pótlását terveznék.

A fák kivágása ellen tiltakozók a demonstráció megkezdése óta, harmadik hete minden nap, hétvégén is, napközben ügyeletet tartanak, hogy a fakivágást jogszerű tiltakozással megakadályozzák.

Egyébként a terület beépítését ellenzők már évek óta hallatják a hangjukat és az Önkormányzat képviselőivel történt korábbi egyeztetések és ígéretek alapján egészen a 2021. júliusi lakossági fórumig úgy látszott, hogy elfogadták a lakossági érveket és az új orvosi rendelők majd máshol fognak megvalósulni. A tiltakozás a 2021. július közepén tartott lakossági fórumot követően újult ki, amikor egyértelművé vált, hogy az Önkormányzat a lakosság jelentős része számára elfogadhatatlan, emellett kidolgozatlan terveken nem kíván változtatni.

2021 augusztus.
Miskolc, Kiliándéli közösség közleménye >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás