Hirdetés

Törvényes természetpusztításra készül az Auchan, derül ki Jean-Paul Filliat úr, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatójának nyilatkozatából. A természetvédő civil szervezetek nyilatkozata.

Nyilatkozat
Az Auchan Magyarország Kft igazgatója, Jean-Paul Filliat úr 2009. december 16-i nyilatkozatával kapcsolatban a következőket kívánjuk leszögezni:

– Félrevezető az az állítás, amely azt sugallja, hogy az Auchan Dunakeszin nem károsít meg hatóságilag védett területet, hiszen a természetvédelmi hatóság (véleményünk szerint törvénysértő módon!) törölte a tőzegláp védettségét. A kérdés nem az, hogy hatóságilag védett terület megkárosítására készül-e az Auchan, hanem az, hogy védelemre érdemes természeti értéket készül-e megsemmisíteni.

– Az előzőek ismeretében fenyegető az a kijelentés, amely szerint a ” a dunakeszi kereskedelmi park bővítésével kapcsolatos elképzelések is illeszkednek a törvényi lehetőségekhez, a szakhatósági elvárásokhoz”, ugyanis a hatályban levő szabályozás szerint a terület beépíthető, ami megengedi a természeti értékek elpusztítását. A természeti értékekről az Auchannak a korábbi peres eljárások nyomán pontos információi vannak.

– Az Auchan Magyarország Kft igazgatója nyilatkozatában cinikus módon a következőket nyilatkozza: „Az Auchan társadalmi szerepvállalása összeférhetetlen azzal, hogy tudatosan tönkretegyen vagy megkárosítson egy védett területet”, miközben közismert, hogy budaörsi áruházuk felépítésekor már elpusztítottak egy értékes lápot.

Alulírott civil szervezetek a következőket várjuk el:

– Az Auchan Magyarország Kft és ingatlanberuházó cége, az Immochan Kft ne folytassa beruházás-előkészítő tevékenységét, ameddig új szakhatósági vizsgálat nem történik, és a Természetvédelmi Főhatóság felül nem vizsgálja korábbi döntését. Itt kell felhívnunk a figyelmet arra, hogy az előzetes környezetvédelmi hatásvizsgálatra vonatkozó kérelmének visszavonása után, napjainkban, december végén is folytatta a talajfúrásokat és egyéb előkészítő munkákat az Immochan Kft.

– Kérjük a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséget, valamint Dunakeszi Önkormányzatát, hogy indítsanak új eljárást, kezdeményezzék a terület természeti értékeinek felmérését és a Természet Védelméről szóló törvénynek megfelelően védelem alá helyezését.

– Nem azt kívánjuk elérni, hogy az Auchan elhalassza beruházását, hanem azt, hogy a terület legyen újra védett, ezért mindaddig folytatjuk tiltakozó megmozdulásainkat, ameddig nem történnek megfelelő lépések a tulajdonos és az illetékes hatóságok részéről.

Az Auchan Magyarország Kft igazgatója, Jean-Paul Filliat úr nyilatkozatából egyértelművé vált számunkra, hogy a dunakeszi láp fennmaradását továbbra is súlyosan veszélyeztetik az áruház terjeszkedési szándékai, ezért a továbbiakban erőteljesebb nyomást fogunk gyakorolni az Auchan Magyarország Kft-re, hogy véglegesen felhagyjon természetkárosító terveivel.

Dunakeszi, 2009. december 21.

Lányi András
Élőlánc Magyarországért, elnökségi tag
levelezési cím: 2422 Mezőfalva, Petőfi Sándor u. 4.

Kertész Károly
Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány, képviselő
levelezési cím: 1098 Budapest, Toronyház u. 1.

Kapcsolódó cikkeink >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás