Hirdetés

Néhány szó a pillangókról

Jelenleg a világon több mint 150 ezer pillangófaj ismert, de mivel a trópusi övezetről kevés tanulmány létezik, a valóságban számuk a Földön kétszer, háromszor nagyobb. Bár látszólag törékenyek, ezek a rovarok nagyon elterjedtek, az Északi Sarktól a Himalája 6000 méteres magasságáig.
Hazánkban jelenleg közel 4 ezer pillangófajt azonosítottak, mind nappalit (202 faj), mind éjjelit (3798 faj). A nappali fajok a pillangóvilág kis részét képezik, míg az éjjeli fajok, amelyeket gyakran helytelenül “molylepkének” neveznek, alkotják a többséget. Az éjjeli lepkéknek sokszor olyan élénk színük van, mint a nappaliaknak, a nagyságuk pedig Romániában 3–4 mm-tôl 13 cm-ig terjedhet (az éjjeli szemeslepke a legnagyobb európai pillangó).
A pillangók általában a virágok nektárjával táplálkoznak, ellenben számos esetben fermentálódott, túlérett gyümölcsök ízéhez hasonló édes folyadékokat kedvelnek, vagy állati ürülékben található nitrátokat és a nedves talajok, esetleg holttestek felszínén található nedveket fogyasztanak. Léteznek olyan fajok is (éjjeli szemeslepke), amelyek életük során nem táplálkoznak az említett módon, mivel a hasüregükben felgyûlt tápanyagokat használják el. A pillangók néhány napot, vagy akár egy-két hónapot is élhetnek, az átlagéletkoruk egy-két hét. A lárvák nagyrésze ártatlan, az emberek mégis undorodnak tôlük, és érthetetlen módon megölik ôket. Még az almában, körtében vagy más gyümölcsben lakozó hernyóból is pillangó alakulhat ki. Érdekesség, hogy az imágó (kifejlett pillangó) nem növekszik, nagyságát a lárva határozza meg, amely buzgón táplálkozik. Minden egyes pillangónak megvan a maga szerepe a különbözô ökoszisztémákban. Sok fajtól függ a növények beporzása, sôt vannak esetek, amikor egy bizonyos növény élete a pillangótól függ.
Másrészt a pillangók és azok lárvái jelentôs tápláléktartalékot képeznek különbözô élôlények számára, mint például denevéreknek, békáknak, gyíkoknak, sok rovarevô madárnak és más rovaroknak is. A pillangók érzékenyek a környezetszennyezôdésre is, ezért “segítségükkel” könnyebben fel tudjuk mérni a szennyezôdés fokozatait.
Kolozsváron is meglepően sok pillangó létezik, a Főtéren kb. 280, a külvárosban pedig 420 fajt figyeltek meg. Országunk más városaihoz és Európához képest ez az arány magas, ami azt mutatja, hogy környezetünk még nincs teljesen lerombolva. Nem utolsósorban a vidáman röpködő, színes pillangók képe feltöltô hatással rendelkezik, lelkileg kielégíti azt, aki felfigyel rá, s nem közömbös a természet csodáival szemben.
A CFMCB szevezet ebben az évben felfigyelt egy különleges pillangófajra, amely városunk szomszédságában él, és védelmet igényel. Ennek érdekében mindannyian össze tudnánk fogni.
További információkért forduljon szervezetünkhöz: Biodiverzitás Monitorizálását és Konzervációját végző Központ (CFMCB) Calea Dorobantilor nr. 93, ap. 67, 400609 Kolozsvár
Tel/Fax: 0264 / 411230 cfmcb@personal.ro 
www.biodiv.ro

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás