A rovat kizárólagos támogatója

Ha jól szigetelt a házunk, akkor kevesebb hőenergiát kell termelnünk ahhoz, hogy felmelegítsük otthonunkat, vagyis alacsonyabb lesz az épületünk károsanyag kibocsátása. Természetesen komplexitásában kell látni az épületet. Vagyis lényeges a homlokzati szigetelés, a födémszigetelés, a megújuló energiaforrásokból táplált, korszerű fűtésrendszer.

Milyen szigetelő anyagok közül választhatunk? 

Szerencsére ma már széles választéka van a szigetelőanyagoknak és a technikáknak. A homlokzati szigetelő anyagok mellett a födémszigetelés esetén választhatunk polisztirol, kőzetgyapot vagy üveggyapot anyagok közül. És ha fontos, hogy minél könnyebben, gyorsabban legyen leszigetelve a padlás, fújható szigetelést is választhatunk. A fújható formátumban eldönthetjük, hogy kőzetgyapot, üveggyapot, cellulóz  vagy polisztirol legyen az alapanyag.

Miért számít környezetbarátnak egy szigetelt ház?  

A szigeteléssel jelentősen csökkenthetjük a levegőbe kerülő károsanyag mennyiségét. A légkör szennyezésének egyik legsúlyosabb kérdése a károsanyag kibocsátással van összefüggésben. Ha az épületeket hagyományos, fosszilis tüzelőanyaggal vagy biomasszával fűtjük, akkor már egyetlen háztartás károsanyag kibocsátása is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a légkör megteljen különböző üvegházhatást elősegítő gázokkal, például széndioxiddal, nitrogénoxidokkal. A levegőbe kerülő nitrogén-oxid légzőszervi megbetegedéseket okoz, a légutak nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladását, a vérerek kitágulását eredményezheti, methaemoglobin képződéshez vezethet.

Le a penésszel!

Egyébként kifogástalan nyílászárók és szigetelés mellett is kialakulhat a penészedés.  A penésznek olyan mellékhatásai lehetnek, amelyek irritálhatják a szemet, a tüdőt, az orr nyálkahártyáját, a bőrt és a torkot is, még akkor is, ha egyébként nem vagyunk allergiások. A penészérzékenységgel járhat az orrfolyás és orrdugulás, az orr- és torokviszketés, tüsszögés, fokozott könnyezés. A legérzékenyebbeknél, a légzőszervi betegségtől szenvedőknél vagy a legyengült immunrendszerűeknél a penész fokozhatja a már meglévő betegségek tüneteit, de ha sokáig penészes környezetben vannak, akkor újabb betegségek is kialakulhatnak. Az asztmatikus betegségben szenvedőknek különösen fontos, hogy hosszabb távon kerüljék a penészes helyiségeket. Bizonyos penészgombafajták súlyos tüdőbetegségeket, fertőzéseket, a tüdő szöveteinek hegesedését okozhatják.

Ne hagyjunk hőhidakat a szigetelés során!

Tipikus hiba szokott lenni, hogy a szerkezeti elemek illeszkedésénél (jellemzően a födém és a homlokzat találkozásánál) kimarad a szigetelés, vagy vékonyabb anyaggal oldják meg a szigetelést. Ebben az esetben kellemetlen folyamatok indulhatnak meg, a hő ezeken a pontokon igyekszik eltávozni az épületből, penészfoltok keletkeznek a falon és a szigetelés hatékonysága is sokkal gyatrább lesz.

Nemcsak a hatályos építésügyi szabályok határozzák meg, hogy minimálisan milyen hőszigetelő képességgel kell rendelkeznie az épületszerkezetnek, építőanyagnak, ez a ház komfortos használata és az energiatakarékos használat szempontjából is nagyon lényeges kérdés. Érdemes előzetesen utánajárni, hogy melyik anyagnak milyen adottságai vannak!

A kivitelezés során nagyon fontos, hogy ne térjünk el az előzetesen meghatározott építőanyagtól (pl. csak a megfelelő vastagságú, minőségű homlokzati szigetelést engedjük feltenni a homlokzatra!), ha mégis más anyaggal kellene tovább dolgozni, mindenképp egyeztessünk az energetikus szakértőnkkel, tervezőnkkel!

És mi van, ha szuperek a nyílászárók, a szigetelés, mégis nagy a pára?

Úgy tudjuk kiküszöbölni, ha gyakran szellőztetünk és ha körültekintően járunk el a teregetéssel, hiszen egy rendes mosás után a kiteregetett, száradó ruhákból kb. 3 liternyi vizet “locsolunk” szét pára formájában a lakásba. Fontos, hogy a lakás levegőjét időnként lecseréljük, így a pára nem a falakon igyekszik távozni, hanem kijut a maga természetes útján az ablakon. Három féle mechanikus szellőztetés van. Az első a résszellőzés, vagyis amikor résnyire nyitjuk az ablakot, ez az ablak páramentesítésére alkalmas, viszont az alapos légcsere célját nem érjük el. A második módszer az átáramló szellőztetés: ennek során az ablakszárnyat teljesen kitárjuk, és 5-10 perc alatt kicserélődik a szoba levegője. A harmadik módszer a leghatékonyabb, huzatot csinálunk, vagyis keresztszellőzést alkalmazunk: ezzel a technológiával 3-4 perc alatt kicseréljük a levegőt és a falak sem hűlnek le. Vannak, akik a szárítógépre esküsznek, mások pedig gondosan zárják azt a helyiséget, ahol a teregetés zajlik. (ezt a mondatot vegyük ki szerintem, helyette:  – Szárítógép használatával jelentősen csökkenthető az épületben lévő páratartartalom.

Jobb lesz az épület energetikai besorolása!

Egy jól szigetelt házat sokkal gazdaságosabban tudunk üzemeltetni, így hosszú távon rengeteget spórolunk a rezsiköltségeken, komfortosabb lesz a lakásunk, ráadásul kevesebb lesz a CO2 kibocsátás, vagyis környezettudatosabb, környezetbarátabb lesz az energiahasználatunk.

És ami nagyon fontos! Minél jobb a szigetelés és a házunk energetikai egyensúlya, annál jobb lehet a besorolás. Ha használt helyett már meglévő, régebbi házat újítunk fel, ezt a szempontot is mindenképp érdemes figyelembe venni, hiszen a szigeteléssel emelkedik a házunk értéke!

Akik új házat építenek, fontos tudniuk, hogy azoknak az épületeknek, amelyek 2022 június 30.-a után szereznek használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait! (A korábbi szabály a 2021. január 1. után épített házakra vonatkozott, azonban a 2021. március 13-án hatályba lépő szabálymódosításnak köszönhetően másfél év haladékot kaptak az új építésű házak, ez azt jelenti, hogy 2022. június 30.-a után kell teljesíteni az új előírásokat!) Minden újépítésű háznak el kell érnie legalább a BB energiaosztályt. Ettől természetesen magasabb beosztást is elérhetünk: AA, AA+, AA++.

Nyitókép forrása: https://unsplash.com/@naomi365photography

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás