A rovat kizárólagos támogatója

Az Energia Klub Környezetvédelmi Egyesület, és további öt zöld szervezet üdvözli az országgyűlés keddi határozatát, miszerint Magyarország csatlakozott az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének részét képező Kiotói Jegyzőkönyvhöz. Ez azt jelenti, hogy tíz éven belül az 1985-87-es szinthez képest legalább hat százalékkal csökkenteni kell a fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó üvegház-hatású gázok kibocsátását.

A Föld éghajlata változik. Ennek fokozói az emberi eredetű üvegház-hatású gázok, melyek csökkentésre alkotta meg a nemzetközi közösség az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményt (1992). Az ebben a dokumentumban leírt, kényes gazdasági-, szociális-, fejlődési kérdéseket érintő az éghajlatvédelmi lépeseket, teendőket, kötelezettségvállalásokat, üzleti lehetőségeket szabályozó Kiotói Jegyzőkönyv (1997) az összkibocsátás legalább 55 százalékát “produkáló”, legalább 55 állam aláírása után lép életbe.

Az Energia Klub Környezetvédelmi Egyesület, az aláíró zöld szervezetekkel együtt üdvözli a Magyar Országgyűlésnek (366 igen szavazattal!) a Kiotói Jegyzőkönyvhöz való csatlakozásról szóló, 2002 július 16-i határozatát. Ezzel a lépéssel Magyarország az EU tagállamai, valamint legtöbb kelet- közép- európai ország után egyértelműen kinyilvánította, hogy az emberi tevékenységek miatti éghajlatváltozás ellen tenni kívánó, a környezeti veszélyekről felelősen gondolkodó ország.
Mire mondott igent ezzel a határozattal Magyarország?

Egy az életbelépésének pillanatától kötelező nemzetközi jogi dokumentumra, amelynek értelmében hazánknak a 2008-2012-es időszakban legalább 6%-kal csökkentenie kell az üvegház-gáz kibocsátását az 1985-87-es szinthez képest. Ehhez elengedhetetlen és nagyrészt a Jegyzőkönyvben és a Keretegyezményben is követelmény:

a kérdéssel foglalkozó minisztériumokban, és hivatalokban a szakembergárda megteremtése;

a kibocsátásokat figyelő, jegyző statisztikai rendszer fenntartása, fejlesztése;

a hazánkban megvalósuló nemzetközi finanszírozású éghajlatvédelmi beruházások szabályozásának kialakítása, és betartatása, mely biztosítja a nemzeti- és környezeti érdekek kellő érvényesülését;

egy a kapcsolódó kérdésekkel is érdemben foglakozó klímavédelmi stratégia kialakítása;

az éghajlatvédelmemmel, éghajlat-károsítással összefüggő kérdések tárcák közötti koordinált megvitatása;

a társadalmi tudatosság növelése;

a társadalmi szervezetek bevonása a döntésekbe, a nyilvánosság;

az energiahatékonyság, és a megújuló energiaforrások elterjedésének segítése, úgy, hogy az definiáltan és természetszerűen nem tartalmazza az atomenergiát;

a hulladékgazdálkodás fejlesztése;

az egyre növekvő közlekedési szektor kibocsátásának csökkentése.

A sort még lehetne folytatni!

Ez a döntés sem egy kormányzati ciklusra szól. Mint ahogyan – reményeink szerint – nem egy vagy két hetes előkészítés alapján született meg. Az Energia Klub reméli, hogy a Tisztelt Képviselők a magyar és a környezeti érdekeket figyelembe véve, a magyar társadalom, a Kormány, az Országgyűlés, az államigazgatás, az üzleti szféra előtt álló további lépések és feladatok tudatában nyomták meg az igen gombot.

A környezet ügyét valóban előrevivő lépések megtételére a magyar zöld szervezetek – rendre kihasználatlan – együttműködési hajlandósága ezúttal is az államigazgatás rendelkezésére áll. Reméljük, hogy a folyamatos kánikulában (!) eltöltött nyári szünet után, a társadalom számára is nyilvánvaló lépések követik ezt nagyon fontos jogi aktust!

Energia Klub
Kapcsolattartó: Takács Gábor 06-30-438-13-81

Aláíró szervezetek:
Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület (ETK)
Hulladék Munkaszövetség (HUMUSZ)
Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ)
Védegylet
WWF Magyarország

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás