Hirdetés

Szerencsések a józsefvárosiak, hiszen nincs még egy pesti kerület, ahol ennyi egybefüggő zöldterület lenne, mint náluk. A Füvészkert igazgatója, Dr. Orlóci László szerint ezt ki kellene használnunk, és olyan zöldfolyosókat létesíteni a nagyobb parkok közé, ahol gyalogosan vagy biciklivel biztonságosan és kellemesen átszelhető lenne a kerület külső része.

A Füvészkert – az ELTE Természettudományi Karának botanikus kertje – nem csak a természetvédelemért, edukációért és tudományos kutatásért tesz rengeteget, de olyan zöld foltot, békés szigetet is képvisel a betondzsungelben, amire érdemes vigyáznunk. Ezzel a szomszédos SOTE és az ELTE vezetése is egyetért, de nem volt ez mindig így. A kissé hányatott sorsú, az 1771-es alapítása óta sokszor költöztetett kert csak az utóbbi 16 évben élvez védett szerepet a kerületben. Hiába természetvédelmi terület 1960 óta, 2004-ben be akarta zárni az egyetem, és ez meg is történt volna, ha a hallgatók és a kert támogatói nem mennek az utcára tüntetni a Füvészkert megmentéséért. A bezárás ötlete gazdasági döntés lehetett. Amikor ide költözött a kert, még kaszálónak használták Józsefváros ezen részét, azóta viszont értékes, belvárosi területté nőtte ki magát: így jobban megérte volna mondjuk lakóparképítés céljára eladni ezt a 3 hektárt ingatlanberuházóknak.

A kert szerencsére megmenekült, és kapott egy új, modern szemléletű igazgatót Orlóci László személyében, aki nyugat-európai mintára kezdte el egyre inkább közösségi térré fejleszteni. Meghozta azt a döntést, amit elődei sosem mertek: igazából megnyitotta a kertet a látogatók előtt. Korábban ugyanis hiába volt hivatalosan látogatható a Füvészkert, valójában mindig gyanakodva néztek a vendégre. Más országokban viszont a legtöbb esetben közösségi szerepet látnak el a hasonló kertek, emberek sétálnak, relaxálnak, sportolnak, vagy éppen a „gyereket szellőztetik” benne, ahogy Orlóci fogalmaz.

Orlóci László bemutatja a fűvészkerti rekonstrukciót 2009-ben. Fotó: Sarkadi Péter greenfo.hu

Ezért az igazgatóval karöltve az ELTE végre úgy döntött, innentől nem csak a botanika iránt érdeklődőknek áll nyitva, hanem mindenkinek, aki eltöltene 1–2 órát ebben a kellemes környezetben. Azelőtt egyedül az évi egyszeri orchidea kiállítást engedték itt megrendezni, míg ki nem nőtte a rendezvény a Füvészkertet. 2004 óta azonban évről évre nő a lehetőségek és programok száma a kertben és a kastélyban is. Évente nagyjából 60 ezer látogatót fogadnak, ebből tízezren az áprilisi Sakura napokra érkeznek, amikor a virágzó japán cseresznyefák vonzzák a közönséget. (Ez az esemény idén sajnos a járvány miatt elmaradt.)

Orlóci László kertavatója 2010

Orlóci László  ma még merésznek tűnő ötlete a Józsefváros külső részének összes parkját összekötő zöldfolyosó, amin keresztül autók kerülgetése nélkül lehetne elsétálni a II. János Pál pápa tértől a Teleki, Kálvária tereken, Fiumei úti sírkerten át a Füvészkertig, Orczy-parkig vagy akár a Népligetig. Ez megoldható forgalomkorlátozással vagy akár olyan zöld felüljárókkal is, mint az autópályák fölött a vadátkelők. A terv jelenlegi állapotában még utópia, de egyes részei megvalósíthatók lennének, ha a Ludovika 2-es projektet illetően megvalósulna az, amit a kormányhatározat ígért, azaz „a campus környezetének rendbetétele”.
További részletek a Józsefváros újság cikkében >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás