Hirdetés

Megnyitotta legújabb adatközpontját a Facebook Svédországban. Az új létesítmény több szempontból is egyedülálló: ez a cég első olyan adatközpontja, amely nem az Egyesült Államokban van, és emellett teljes mértékben megújuló energiaforrások fedezik a szükségleteket:

Luleĺ, a központnak otthont adó település, több vízierőművel is rendelkezik, innen az elektromos energia. A hűtést pedig igen olcsón lehet megoldani az északi országban: csak ki kell használni a hideg levegőt. A termelt hőből pedig a cég ígérete szerint az irodákat is fűtik majd, ezzel is csökkentve a költségeket és a szén-dioxid kibocsátást.

A vízierőművek stabil teljesítményének köszönhetően a központban kevesebb tartalék generátorra van szükség, mint máshol. A cég Iowában is tervezi zöld adatközpont felépítését, ott a szél szolgáltatná az energiát. Mivel a szélenergia alapjában véve sokkal kiszámíthatatlanabb a vízerőművek teljesítményénél, ott valószínűleg több tartalék generátorra lesz szükség, mint általában. A luleĺi központ technikai szempontból is érdekes: a szervereket a Facebook Open Compute Project tervei alapján készítették. Ennek lényege az, hogy a szerverek megtervezésénél minél nagyobb hatékonyságra és költségcsökkentésre törekednek, a született terveket pedig a nyilvánosság elé tárják, a nyílt forráskódú szoftverek működéséhez hasonlóan. Így mások is használhatják, és főleg javíthatják a terveket, így érve el egyre jobb eredményeket.

Az adatközpontnak természetesen saját Facebook oldala van.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás