A rovat kizárólagos támogatója

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. nyílt napot rendezett Mezőkovácsházán, fénycső újrahasznosító üzemében. A rendezvény keretében meghívta a mezőkovácsházi Hunyadi János Gimnázium diákjait, hogy a szelektív hulladékgyűjtéssel és annak egy kevésbé ismert ágával, a lámpahulladékok begyűjtésével és hasznosításával ismertesse meg őket.

Kovács Béla ügyvezető elmondta, hogy az Electro-Coord Nonprofit Kft. jelen kampányában arra hívja fel a lakosság és a villanyszerelők figyelmét, hogy a kijelölt gyűjtőpontokon, illetve gyűjtőpartnereknél szabaduljanak meg a hulladék fényforrásoktól. A kampány keretén belül a mezőkovácsházi lakosság és a régióban élők környezettudatosságát kívánják erősíteni, szemléletformáló és tájékoztató előadások és programok segítségével.

„Örömmel kapcsolódtunk az Electro-Coord által meghirdetett nyílt naphoz” – közölte Magyar István a gimnázium igazgatója. „Diákjaink számára az évnyitó napján ez egy jó bemelegítés volt. Tanultak új dolgokat, de nem a szokásos iskolapados környezetben. Remélem, a fiatalok a látottak után még inkább környezettudatosan fognak gondolkodni.”

A nyílt napon a diákok egy rövidfilmet tekintettek meg a körforgásos gazdaságról, melynek célja a hosszútávú fenntarthatóság. Ezután a fénycső újrahasznosító üzemet tekintették meg. Az Electro-Coord itt dolgoz fel évente több mint 600 tonna fénycsövet, ezzel 550 tonna üvegcserepet és 50 tonna fém nyersanyagot biztosítva az ipar résztvevői számára. Varga Gusztáv polgármester személyes üdvözölte a diákokat és támogatásáról biztosította a szervezőket és a résztvevőket. „Nagyon hasznosak az ilyen rendezvények, mert a város szereplőit – a lakosságot és a gazdasági szférát – közelebb hozza egymáshoz. Mezőkovácsházán idén vezettük be a sárga színű szelektív gyűjtőtartályok használatát, meggyőződésem, hogy a 180 részt vevő diák olyan ismeretekkel gazdagodott, melynek köszönhetően a lámpahulladékokat is szelektíven fogják gyűjteni.”

Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.

A társaság világítástechnikai eszközök (használt izzók, lámpák, fénycsövek) szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával foglalkozik. Magyarországon 14 ezer ponton gyűjtik elkülönítetten ezen speciális elektromos és elektronikai hulladékokat. A lámpák anyaga 85%-ban újrahasznosítható. Hazánkban jelenleg az eladott lámpák 60%-a visszakerül az Electro-Coord-hoz, de az a cél, hogy 2019-re az arány 70-80% legyen. A hazai visszagyűjtési és újrahasznosítási rendszer kiépült, így bárki felelősen külön gyűjtheti az izzó- lámpa és fénycső hulladékot. A megfelelő visszagyűjtés és korszerű újrahasznosítás hatalmas mennyiségű hasznos újrahasznosítható anyagot – elsősorban üveget és fémet – biztosít az ipar számára. Nem véletlen hát, hogy az Electro-Coord a „Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése” névre keresztelte a 2017-es programját, melynek célja az, hogy ismertté és népszerűvé tegye a gyűjtőpontokon történő szelektív hulladékgyűjtést, és ezáltal minél több lámpa hulladék juthasson vissza az ipari körforgásba.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás