A rovat kizárólagos támogatója

A Fidesz és Orbán Viktor második regnálása alatt már 3 országgyűlési választást tartottak, 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban. Így a Fidesznek ebből az időszakból 3 választási programjának kellene lennie. Ennek ellenére a fidesz.hu oldalon a dokumentumtárban az Európai Néppárt legutóbbi európai parlamenti választásra kiadott programján kívül nem található más hasonló tematikájú dokumentum.

Az egyes kormányok munkájának vizsgálata során az egyik kiindulópont a választási programjuk (ígéreteik) összehasonlítása a kormányzásuk valóságával. A választási programot a pártok az adott ciklus végén, a választásokhoz közeledve teszik közzé. Ebben leírják, hogy ők hogyan is képzelik az országot, hogyan szeretnék irányítani azt a következő ciklusban. Leírják a világról alkotott képüket és megismertetik azt a választókkal. Akik (jobb esetben) ezek ismeretében járulnak az urnákhoz és teszik a számukra megfelelőnek ítélt helyre azt a bizonyos ikszet.

A Fidesz és Orbán Viktor második regnálása alatt már 3 országgyűlési választást tartottak, 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban. Így a Fidesznek ebből az időszakból 3 választási programjának kellene lennie. Ennek ellenére a fidesz.hu oldalon a dokumentumtárban az Európai Néppárt legutóbbi európai parlamenti választásra kiadott programján kívül nem található más hasonló tematikájú dokumentum.  Nem is csoda, hiszen 2010 volt az utolsó év, amikor a Fidesz hivatalos, klasszikus értelemben vett programot adott ki. 2014-ben a miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitóján azt mondta, hogy az ő programjuk egyetlen szóból áll „folytatjuk”, kicsit bővebben megfogalmazva „folytatni szeretnénk”. Kicsit később a miniszterelnök kiadott egy 10 pontos listát, amiben a következő négy év terveit írta le (ez egyébként azóta már nem elérhető a miniszterelnök honlapján). 2018-ban szintén nem adtak ki választási programot. Így a környezetvédelemhez való hozzáállásukat ezekből a dokumentumokból nem ismerhetjük meg.

Az első Orbán-kormány alatt 1998 és 2002 között még volt környezetvédelmi minisztérium, amit a 2010-es átalakítások során bedaráltak és a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárságává zsugorodott, aminek vezetője Illés Zoltán volt. Amikor felmerült az önálló környezetvédelmi minisztérium ötlete, akkor az azonnali.hu kérdésére a Miniszterelnökségi Sajtóiroda válaszában leszögezték, hogy a kormány számára fontos a környezetvédelem, azonban a bürokrácia csökkentés szellemében gondolkodnak. Tehát a kormány számára az önálló környezetvédelmi minisztérium csak felesleges bürokráciának számít.

Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár miután kiesett a Fidesz kegyeiből 2015-ben az ATV stúdiójában arról beszélt, hogy a meglévő atomenergia kapacitások mellett a megújuló energiaforrásokat is támogatnia kellene a kormánynak, hiszen ezt diktálja a józan ész, azonban mégsem teszi ezt a kormányt. Illetve úgy látja, hogy a Fidesz a környezetvédelmet a gazdasági fejlődés és a gazdaság felpörgetésének hátráltatójának tartja, és csak a gazdag országok játékszere. Ezzel tökéletes szinkronban Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter tavaly a Nemzeti Befektetési Ügynökség járműipari konferenciáján azt mondta Magyarország nem támogatja, hogy Brüsszel az autóipari versenyképességét a környezetvédelemre hivatkozva ésszerűtlenül korlátozza. Ezzel kapcsolatban Jávor Benedek, korábbi EP-képviselő azt mondta, hogy ezt a gondolatmenet már több Magyarországhoz hasonló gazdasággal rendelkező országnál is megjelent. Ahol az EU magországaihoz való felzárkózást az erős iparosítással, a gépjármű gyártással kívánták elérni. Ez azonban eddig még senkinek sem sikerült a politikus szerint.

Emellett Illés az RTL Klub egyik műsorában elmondta, hogy a kormány azért preferálja ennyire az atomenergiát, mivel ebből különböző érdekcsoportok profiltálnak a következő 15 évben, míg Magyarországnak csak hátránya származik ebből a beruházásból.

A Fidesz több prominensétől is hallhattunk, olvashattunk már klímaszkeptikus kijelentéseket. Ezekben Kövér László házelnök, Bayer Zsolt publicista és megmondóember, Megadja Gábor a Századvég elemzője vagy Bencsik András a Demokrata főszerkesztője jártak élen.

Idén viszont változott a kormányzati kommunikáció széljárása. A 2019-es európai parlamenti választáson a zöldek megerősödtek Európa-szerte és a hazai pártok programjainak és kommunikációjának is központi eleme volt a klímaváltozás és a zöldpolitika. A IDEA Intézek kutatása szerint a Fidesz szavazóit komolyan érdekli a klímaváltozás.

Orbán Viktor az évértékelőjében klímavédelmi akcióterv kihirdetéséről beszélt. Varga Judit igazságügy miniszter pedig arról írt, hogy eljött az ideje a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje. A „keresztény-konzervatív zöldpolitika” nem teljesen világon, hogy pontosan mit jelent, a miniszter szerint ennek értelmében a klímasemleges gazdasági átállás költségeit ne a szegény országokkal kell megfizettetni. Hozzátette, hogy a konzervativizmushoz hozzátartozik, hogy különös jelentőséget tulajdonít a vidéki közösségeknek, amelyek jelentősen függnek a természettől.

Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője egy áprilisi Facebook posztjában arról ír, hogy a klímaváltozás tény, amelyhez alkalmazkodni kell. Azonban azt is leszögezte a Fidesz politikusa, hogy a klímavédelmi célok elérése során ragaszkodnak ahhoz, hogy ennek költségeit ne a magyar emberekkel fizettessék meg, hanem a legnagyobb szennyező vállalatok és országok állják ennek költségeit. Ami egy szép cél és elképzelés, azonban félő, hogy ez a kommunikációs fordulat csupán annyit jelent a Fidesz számára, hogy nem fognak plusz forrásokat biztosítani a környezetvédelem számára, az EU-s kötelezettségvállaláson felül.

Egyértelműen látszik, hogy a Fidesz számára a klíma- és természetvédelem egy mostoha gyerek, amit feláldoznak a gazdasági növekedés oltárán.

A környezetvédelmi minisztérium megszüntetése során a korábbi szocialista kormány alatt 450 ember helyett az új államtitkárságon már csak százan dolgoztak Illés Zoltán alatt. A bürokrácia csökkentés jegyében több bedarált minisztérium helyébe soha nem látott számú államtitkár, kormánymegbízott és biztos lépett, egy hatalmas, vízfejű Emberi Erőforrás Minisztériummal az élen. Egyelőre úgy tűnik, hogy a környezet védelme helyett a kormány a külföldi tőkét és a saját gazdasági holdudvarát valamint politikai céljait helyezi előtérbe. A kormányzati kommunikáción kívül valódi zöld fordulat nem történt eddig.
Mesics Gábor bahir.


Nincs könnyű helyzetben az a Fidesz 2014-ben Zöld Toll díjával jutalmazott miniszteri tanácsadó, akinek a kormánypárt zöld politikáját kell magasztalnia. Mivel a tények e területen is makacs dolgok, így marad a maszatolás, és a hívek között jól bevált, amúgy már rég lejárt komcsizás. Mangel Gyöngyi véleménycikke.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás