A rovat kizárólagos támogatója

A zöldtetők, mint építészeti megoldások kiváló példát adnak arra, hogyan tudjuk a városok által egyre növekvő passzív épületi felületeket ökológiailag hasznosítani, és ezáltal visszacsempészni a környezetet az emberek életébe.

A zöldtetők képesek a klímaváltozás és a városiasodás előre látott hatásainak csillapítására, valamint a vízgyűjtő területek egészséges állapotának megóvására, azáltal, hogy vízelvezetési és vízelnyelési képességükkel képesek csökkenteni a lehullós csapadék lefolyásának mértékét és ütemét, ezáltal tehermenetesítve a városok csatornahálózatát. A hálózatok bizonyos szintű tehermentesítésével, és heves esőzések hatásainak csökkentésével lehetőség nyílhat arra vonatkozóan, hogy a zöldtetők építését egyfajta ösztönzési rendszeren keresztül elősegítsék. Abból adódóan, hogy a zöldtetők építése a nagymértékű csapadékvíz visszatartás és lefolyás késleltetés következtében egyúttal olyan költségektől kímélheti meg (kárrendezés, karbantartás) a városokat, melyek átcsoportosítása lehetőséget nyújthat az ösztönzési rendszer finanszírozásához. Mindezek mellett a városban lakók, tevékenykedők által fizetendő, sajnos drasztikusan növekvő csatornadíj is tartalmaz olyan tételeket, melyek szintén jól alapul szolgálhatnának a támogatások összegének megteremtéséhez.

Építészeti struktúrájából, valamint az egyre csökkenő zöldfelületi arányból adódóan annak vizsgálatára, hogy hol és milyen eszközökkel lehetne a leginkább ösztönözni a zöldtetők építését, Budapest példáján keresztül a legcélszerűbb bemutatni.
RÉSZLETEK:  Zöldtetőépítés ösztönzése Budapesten (380 KB word)

Kép forrása
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás