A rovat kizárólagos támogatója
Hargitai Miklós Népszava

Megható: Szijjártó Péter az Európai Zöld Megállapodás megvalósulásáért aggódik. Nem úgy általában persze – alig akad olyan EU-tagállam, ahol a kormány többet tett volna a Green Deal kisiklatásért, mint a megegyezés minden részletét szorgosan fúró Orbán-kabinet –, hanem nagyon is konkrétan.

Szerinte akkor kap végzetesen léket Európa zöldülése, ha Debrecenben nem épülhet föl még egy újabb kínai akkumulátorgyár a szintén kínai CATL gigaüzeme mellé. A debrecenieket, amikor a cserepesre szikkadt Nagyerdő porát hozza a városukba a szél, bizonyára megnyugtatja majd, hogy enélkül az igazán szóra sem érdemes áldozat nélkül a luxemburgi, dán vagy osztrák polgárok csak sokkal drágábban (értsd: az összes környezeti költséget megfizetve) vehetnének villanyautót, és/vagy a kínai tulajdonos lemondhatna annak a profitnak egy részéről, amely a kommunista ideológia szerint eleve a dolgozó tömegeket illetné. Reméljük, hogy így lesz, mert ahogy a dolgok állnak, más vigaszuk nem nagyon marad.

Ha a város körül az összes akkuüzem beindul, a vízhiány ugyanúgy hozzá fog tartozni Debrecen mindennapjaihoz, mint a Hortobágyhoz a délibáb.

Azért nem mondjuk, hogy a drága ivóvíz is, mert az nem egyedül a debreceni polgárok privilégiuma lesz: már a csőben van a törvényjavaslat, amely – papíron az egységesítés jegyében – jelentős vízáremelést hoz majd; az akkumulátorgyártók olcsó vizének árát valakinek meg kell fizetni. Hasonlóképp járhatunk az árammal is: a tervezett akkumulátoripari beruházások megvalósulása esetén harmadával nőhet az ország áramigénye – az már a mi pechünk, hogy se olajunk, se gázunk (a szélerőműveket pedig a kormány előrelátóan betiltotta).

Hogy is fogalmazott a miniszter: „Elektromos autók nélkül nem lehet sikerre vinni az Európai Zöld Megállapodást, márpedig elektromos autók nincsenek elektromos akkumulátorok nélkül”. A fejlődés áldozatokkal jár, Szijjártóékról pedig köztudott, hogy bármikor életüket és vérüket adják Európért – aki ezt elhiszi, annak Debrecen sorsáért sem kell izgulnia.

Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, James Heng-Kuang Si, a SEMCORP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Pósán László fideszes országgyűlési képviselő és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester (b-j) a kínai SEMCORP vállalat lítium-ion akkumulátorokhoz kapcsolódó debreceni szeparátorfólia-gyártóüzemének alapkőletételén 2021. szeptember 13-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó anyagok:

Zöld kommunikáció Magyarországon – ciki lett a rezsicsökkentés

Debrecen még jobban ki fog száradni. Jön a 2. kínai akku üzem

108 milliárdos közvetett állami támogatást ad Orbán a multiknak Debrecenben

A Védegylet és az LMP megtámadta a debreceni akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét

Dominó hatás – A CATL tervezett telekvásárlása és a Debrecen-Nagykereki vasútvonal

Letiltották a Debreceni Egyetem volt rektora előadását az akkugyárakról

Pintér Sándor kirúgja a vízügyest, aki a debreceni akkugyár vízigényéről írt kínos szakvéleményt

Íme a Debreceni Egyetemen letiltott előadása: Magyarország akkumulátor-nagyhatalom lesz! Megéri?

A Klímapolitikai Intézet megújuló energiás csúsztatásai

A komáromi akkugyárból származó 83 tonna veszélyes hulladék mutyi a mocsai feldolgozóban

A látszatdemokrácia újabb orbáni trükkje: közmeghallgatás helyett közelhallgatás

Az Éteri Akkumulátor Művek – utaztatás, guberálás és hulladék-átminősítés

Elutasították az LMP akkugyáras országos népszavazási kezdeményezését

Környezetvédelmi irányítás – Minisztériumok – államtitkárságok vs. Országgyűlési bizottságok

Magyarország a közepes jövedelem csapdájában ragad, az akkugyárak sem segítenek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek