A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A kihalás szélén álló kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis michaeli) öt egyedét fogják áttelepíteni jövőre európai állatkertekből a dél-afrikai Ruandába, ez lesz az eddigi legnagyobb rinocérosz-áttelepítés Európából Afrikába, közölte Premysl Rabas, a csehországi Dvur Královéi állatkert igazgatója.

A csehországi állatkert, amely a világ egyik legsikeresebb rinocéroszszaporító központja, három állatot küld Ruandába, két állatot brit és dán állatparkból küldenek a tervek szerint májusban vagy június elején. A csoportban három nőstény és két hím lesz. Valamennyi kiválasztott példány kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvú, ebből az alfajból már csak mintegy 900 él vadon. Ruandában, ahol az orrszarvúkat teljesen kiirtották az 1990-es évek közepén vívott polgárháborúban, jelenleg 18 keskenyszájú orrszarvú él, őket tavaly telepítették át a Dél-Afrikai Köztársaságból.

Az állatokat akklimatizálódás után a Ruanda északi részén lévő Akagera nemzeti parkban bocsátják szabadon, ez a térség egy tó által ölelt félszigeten terül el. A fegyveres vadőrök mellett a nemzeti park elhelyezkedése is biztosítja az állatok védelmét, hangoztatta tegnapi sajtótértekezletén Rabas.

A rinocéroszok áttelepítését a cseh állatkert készíti elő, amely az egész projekt kezdeményezője. A brit állatkertből már megérkezett Csehországba egy orrszarvú, Dániából a következő napokban várják az állatot, közölte Jan Stejskal, a cseh állatkert nemzetközi programjainak illetékese.

Stejskal becslése szerint az áttelepítés költsége 250 ezer euró lesz, ezért az állatkert szponzorokat keres a légi szállítás költségeinek biztosítására. Ruanda ajándékba kapja az állatokat Európából. A zoológusuk azt tervezik, hogy elkülönítve fogják tartani az európai és a dél-afrikai rinocéroszokat, hogy megelőzzék összeütközéseiket, csak az első generációs utódokat fogják összeengedni a genetikai diverzitás biztosítása céljából.

A cseh állatkertben már 45 keleti keskenyszájú orrszarvút neveltek fel. Korábban az intézményből négy keskenyszájú orrszavút küldtek Tanzániába, és négy északi szélesszájú rinocéroszt Kenyába. Előbbieknek már születtek utódjaik, utóbbiak közül a két hím elpusztult. A két nőstényt, amelyek az alfaj utolsó élő példányai, mesterségesen akarják megtermékenyíteni, hogy biztosítsák az alfaj fennmaradását.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek