Hirdetés

A Népszava információi szerint a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzatban az az elvi döntés született meg, hogy Budapest semmiképp nem fogja kifizetni az állatkertbe tervezett Biodóm befejezéséhez szükséges 20 milliárd forintot. Emellett évi több milliárdot kellene fordítani a presztízsberuházás működtetésére.

Gyakorlatilag szerkezetkész a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) új turisztikai attrakciója a Biodóm, azaz egy hatalmas, 1,7 hektáros állat és növényház építése – jelentette be Persányi Miklós a napokban tartott sajtóbemutatón. Az állatkert főigazgatója megerősítette a Népszava korábbi értesülését, mely szerint az épület befejezéshez jelenleg mintegy húsz milliárd forint hiányzik.

A projekt eredetileg majd 16 milliárd forintos költségvetéssel indult, ma már közel 63 milliárd forintnál tart a számla. A Biodóm beruházás a FÁNK saját projektje, ám eddig kormány finanszírozta a központi költségvetésből. A kabinet korábban azt a határozatot hozta, hogy állja a számlát – ám ennek felső határát 43,7 milliárd forintban húzta meg – így keletkezett a húsz milliárd forintos finanszírozási rés.

A Népszava több forrásból származó értesülései szerint az ügyben a főváros vezetése azt az elvi döntést hozta, hogy egyetlen fillért sem tud a Biodóm fejlesztésre fordítani, ennek leginkább praktikus oka, hogy nincs miből. A másik ok a brutális fenntartási költségek: a lap információi szerint a Városházán azzal számolnak, hogy havi szinten egymilliárd forintot meghaladó összeg lenne – ami éves szinten szintén már olyan jelentős, amely nem gazdálkodható ki Budapest költségvetésből. A Biodóm ügye téma volt Gulyás Gergely miniszterelnökségi miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester múlt heti megbeszélésén is, amire a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában került sor. A tanács ülése utáni sajtótájékoztatón Gulyás Gergely konstatálta, hogy a főváros forráshiánnyal küzd ezen a téren is, de a miniszter ezt annyival intézte el, hogy reméli a főváros megoldja ezt a problémát. A főváros okkal hivatkozik arra, hogy a projektet eddig is kizárólag a kormány finanszírozta, hiszen a fővárosnak még ennél fontosabb beruházásokra – mint a 3-as metró felújítása – sem volt pénze. A becsült fenntartási költségek is kiverték a biztosítékot: Nem lenne értelme most húsz milliárdot beletenni a projektbe, hogy aztán a fenntartására keljen évente milliárdokat fordítani – fogalmazott egyik forrásunk.

A Biodóm fenntartási költségeiről korábban a Népszava kért adatokat a FÁNK-tól, ám nem kapott. Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója a hét elején tartott bejáráson – az Index tudósítása szerint – úgy nyilatkozott, hogy elég sok bizonytalanság van egy ekkora nagyságrendű beruházás megvalósítása és üzemeltetése terén, mint mondta “két dolgot nem tudunk még: hogy mennyi lesz a bevétel és mennyi a kiadás”. A nemzetközi tapasztalatok alapján mindenesetre optimistán nyilatkozott, a budapestihez hasonló fedett állatparkok általában nagyon népszerűek, sok látogatót vonzanak, így akkora pluszbevételt generálnak, ami fedezi az üzemeltetési költségeket. Más források szerint viszont évi több milliárd forintba is kerülhet a Biodóm működtetése, amit csak egy drasztikus jegyáremeléssel lehetne ellensúlyozni, de a legnagyobb gond, hogy ezen számítások a beruházások tervezésnél láthatóan nem készültek el.

A helyzet pikáns, hisz a FÁNK a főváros költségvetési szerve – vagyis még csak nem is cége – így a működését a főváros felügyeli. Vagyis alapesetben a FÁNK, másodsorban az önkormányzat kezében van a Biodóm sorsa, a kormánynak ez ügyben nincs jogi kötelezettsége, bár az eddig kifizetett 42 milliárd egyértelműen a kormány felelőssége. Ugyanakkor, ha elindul a vizsgálat, amely a most pályáztatás alatt lévő új FÁNK gazdasági igazgató feladata lesz, kiderülhet, hogy miként négyszereződött meg az indulás óta a Biódom építésének költségvetése. Borítékolható, hogy ez még kényes kérdéseket vethet fel.

Egy alapos revízió tárhatja fel, hogy a módosított költségvetéseket milyen hatásvizsgálatok, megtérülési számítások támasztották alá, és ha vannak ilyenek, azok megalapozottak voltak-e. Ilyen dokumentumokat eddig nem hoztak nyilvánosságra. Mindezek pedig nem vetnek jó fényt a kormányra. A Biodóm projekt pénzügyileg független a Liget-projekttől – bár erős a tartalmi összefüggés – ezért még az sem várható, hogy a kormány az elmaradó Liget beruházások forrásból csoportosítson át az FÁNK javára. Így bár Biodóm épülete szerkezetkész, és ahogy az a hét eleji bejáráson kiderült, most a belső építészeti munkákon lesz sor, már ha persze meglesz a hiányzó húsz milliárd forint. Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója a bejáráson arról is beszélt, hogy a költségek azért szaladtak el, mert a projekthez új területrészeket csatoltak, módosult a műszaki tartalom és a büdzsé része lett néhány kerítésen kívüli munka is. Az igazgató viszont cáfolta lapunk korábbi információját mely szerint extrém magas lenne majd a Biodóm áramfogyasztása, számításaik szerint az nem egy kisebb kerületével, hanem csak egy  plázáéval lesz egyenlő.

Nyitókép: A Biodóm légifotón.  Bernát Benjámin magyarepitok.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás