Hirdetés

Az állatok éheznek mikor hó helyett eső esik és az ehető zuzmók jégbe-fagynak Éhező rénszarvasok tömeges pusztulása várható a globális felmelegedés miatt – figyelmeztettek a tudósok A klímaváltozás hatásai olyan erősek, – állítják a legújabb kutatások – hogy teljesen átalakítják a rénszarvasok élőhelyeit; éhezésre és konkrét, testi összezsugorodásra ítélve a koplaló állatokat.

Az északi sarkkörön túl fekvő Svalbard szigetcsoporton, Norvégiában egyre kisebb méretűre és könnyebb súlyúra cseperedtek a rénszarvasok az elmúlt 20 évben – állítják a kutatók. Átlagos súlyuk mintegy 12%-al csökkent: az egyedek átlagsúlya az 1994-es 55 kg-ról 48 kg-ra zsugorodott 2010-re. Ez a csökkenés talán nem tűnik soknak számunkra; „tudva azonban, hogy milyen fontos a testsúly a reprodukció és a túlélés szempontjából e súlycsökkenés könnyen tragikussá válhat.” – tudósította Steve Albon a Skót James Hulton Intézet vezető kutatója. Albon a Londoni székhelyű ’The Telegraph’ napilapnak úgy nyilatkozott: Lehet, hogy a Mikulásnak a szánjához mostantól kétszer annyi rénszarvasra lesz szüksége, mint korábban; de az biztos, hogy a klímaváltozás rénszarvasokra való hatása tragikus. Az állatok hanyatlásának fő oka – állítása szerint – a felmelegedés okozta élelem-fogyatkozás lesz. Albon nem csupán a méret-csökkenés, hanem a tömeges kihalás lehetősége miatt is aggódik. „Meglehet, hogy a rénszarvasok egyre kisebbek lesznek az elkövetkezendő évtizedekben a sarkkörön túl, de a talajon való jég növekmény egyszersmind katasztrofális kihalás-sorozattal is fenyeget.” – mondta Albon kutatási eredményeinek feltárásakor az Angol Ökológiai Társaság Liverpool-i összejövetelén.

A meleg nyarak több fűféle és zuzmó növekedését segítik elő a Svalbard szigetcsoporton, ami kedvező a szarvasoknak, hiszen a nőstények nagyobb súlyra tehetnek szert és több borjút ellhetnek – említette Albon – de ahogy a nyár télbe fordul az esőzések áttörhetetlen jégtakarókká szilárdulnak a talajon meggátolva az állatok zuzmókhoz és mohákhoz való hozzáférését. A rénszarvasok még elérik a táplálékukat a havon áttörve, de a jégen áttörni szinte lehetetlenség.

E jég probléma 61.000 rénszarvas pusztulásához járult hozzá 2013-ban és csak Szibériában 20.000 egyed halálához 2006-ban. Ahogy a terhes nőstények elkezdenek súlyt veszteni a jégtakaró áthatolhatatlansága miatt, úgy egyre kisebb súlyú és gyengécskébb borjaknak adnak életet vagy elvetélnek. A problémát tovább mélyíti, hogy mivel a nyári bőség, állatok nagy számát képes fenntartani, a téli élelem-készletekért nagy lesz a versengés. A csorda például, melyet a kutatók vizsgáltak 800-ról 1400 fős taglétszámúra növekedett az 1990-es évek folyamán, bár az egyedek egyre kisebbek lettek. A Svabald- projekt kutatói az adatgyűjtést egyedek elfogásával, megjelölésével és mérésével folytatta 1994 óta minden évben, hogy a méret és súlyváltozásokat dokumentálhassa.
 

Az ősz a Spitzbergákon minden rekordot megdöntött Az ősz a Spitzbergákon minden rekordot megdöntött

Bár fokozatosan egyre nagyobb a hideg a Spitzbergákon, az arktiszi hőmérsékleti rekordokról szóló híreknek még nincs vége. Svalbardon 6 éven át szignifikánsan melegebb volt a szokásosnál, a novemberi átlaghőmérséklet pedig 10 fokkal magasabb volt.

A klímaváltozás egyaránt fenyegeti a tengerpartokat, a házakat és a kunyhókat is. A tenger szétmállasztja a kiolvadt laza talajt, ami novemberben rendszerint keményre van fagyva. A  Rolf Stange képén lévő kunyhót biztonsági okokból ki kellett üríteni.

Kapcsolódó anyagok:

A jegesmedve jövője – avagy mit tehetünk?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás