A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: nepszava.hu

A közműhatóság  szerint a csökkenés jórészt a magas áraknak és az enyhébb időjárásnak tudható be, de a különbség a hőmérséklethatást kiszűrve is 16 százalék.

Januárban 30 százalékkal kevesebb földgáz fogyott, mint 2022 elején – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) havi jelentéséből. A felhasználás 11,8 terawattórára (TWh, számításunk szerint 1,2 milliárd köbméterre) rúgott. Bár a csökkenés jórészt az enyhébb időjárásnak tudható be, a különbség a hőmérséklethatást kiszűrve is 16 százalék. A csúcsnapi felhasználás 489 GWh-t – körülbelül 48 millió köbmétert – tett ki, ami 2014 óta a legkisebb érték.

Decemberben a lakosság 24, az ipar 31, az erőművek pedig 8 százalékkal kevesebb gázt fogyasztottak az egy évvel korábbi szinthez képest. A mérséklődést az enyhébb időjárással és a magasabb gázárakkal magyarázzák. Külföldről 225 millió köbméter gáz érkezett és maradt az országban, ami 38 százalékos esés az előző év hasonló időszakához képest. Ezzel együtt a tárolók kihasználtsága nőtt.

A piaci árak januárban decemberhez képest 17-20 megawattóránként (MWh) 17-20 euróval (köbméterenként 66-77) forinttal csökkentek. Az irányadó, holland, TTF-nek nevezett gáztőzsde a hónapot MWh-nként 62,5 eurón – köbméterenként 242 – forinton zárta. Az ázsiai vevők a hónap második felében többet fizettek a termékért és kissé a magyar piac is drágábbnak bizonyult.

Az enyhe időjárás miatt az európai gáztárolók töltöttsége a tél végére is magas maradhat, mérsékelve a következő szezon beszerzési feszültségét. 2025-re 52, 2026-ra MWh-nként 37 euróért – januári árfolyamon köbméterenként 201, illetve 143 forintért – lehetett gázt lekötni. (Azóta a TTF árai 40 euró közelébe estek.)

Januárban Európának 329 TWh – 32 milliárd köbméter – gáz állt rendelkezésére. Ez az előző évi adatot 18 százalékkal múlja alul. Az orosz vezetékeken a tavalyi szintnél 77 százalékkal kevesebb fűtőanyag érkezett. A Magyarországot is ellátó, Török Áramlat nevű csövön negyedével, Ukrajnán keresztül pedig 47 százalékkal esett az Oroszországból származó mennyiség az egy évvel korábbi értékhez képest.

LNG-tartályok a Powership Asia hajó fedélzetén 2022. ápr. Bloomberg Getty Images

Furamód a hajókon, cseppfolyósított formában érkező, LNG-nek nevezett földgáz behozatala is 11 százalékos visszaesést mutatott. Az európai gázkészleteken belül az LNG aránya novemberben, 45 százalékon tetőzött, ami januárban 41 százalékon állt. A kiesést a 12 százalékos bővülést mutató norvég gázból pótolták.
A tárolók 58 százalékos töltöttségi szinten zárták a januárt, 39 TWh-s – 3,8 milliárd köbméteres – töltöttséggel, 1,6 milliárd köbméterrel magasabb szinten, mint 2022-ben ugyanekkor.
Az EU-tagországok januárban az előző év hasonló időszakához képest 36 százalékkal kevesebb földgázt tároltak ki. Bár a kelet-közép-európai térség államainak töltöttségi szintje elmarad a 27 uniós tagállam átlagától, még mindig jelentősen meghaladja az EU által elvárt, 35 százalékos fogyasztásarányos szintet. A belföldi kitermelés 8 százalékkal meghaladta a tavaly januári szintet.
A villamosenergia-fogyasztás januárban 9,1 százalékkal múlta alul az előző év azonos időszakában mértet. Ebbe már beleszámolták a háztáji, jellemzően napelemes termelést is.
A rendszerterhelési csúcs 9 százalékkal elmaradt a tavaly januári értéktől. A fejleményeket a melegebb időjárással magyarázzák. A nyugat-európai áram-felhasználás átlag 5, a közép-európai pedig 8 százalékkal esett vissza. A hazai gázerőművek termelése számottevően visszaesett.

A magyar tőzsdei áramárak 27 százalékkal alacsonyabb szinten álltak, mint egy éve. (Ez a tény erősen árnyalja Orbán Viktor minapi kijelentését, miszerint a kormányfő belátható időtávon nem számít a háború előtti energiaárak visszatértére.) Ezt a gázáresésen túl a hónap jó részében erősített a német és a román megújulóenergia-ipar is. A német szélerőművek termelési hulláma miatt az ottani tőzsdei áramárak 2021 közepe óta nem látott szintre csökkentek. Európában az áram 15, a szén pedig 18 százalékkal lett olcsóbb. A kőolajár nem változott, a szén-dioxid-kvótáért pedig 8 százalékkal többet kellett fizetni. A magyar tőzsdén egy hónap alatt 16 százalékkal, kilowattóránként körülbelül 74 forintra csökkent a legfontosabb, úgynevezett „zsinór”-termék ára. A magyar piac az irányadó némethez képest körülbelül 5-6 százalékkal bizonyult drágábbnak- írta a Népszava.

Saját nadrágszíján is húzott a kormány
Magyarországon tavaly 17 százalékkal kevesebb földgáz és 3 százalékkal kevesebb áram fogyott, mint 2021-ben – emlékeztetett kapcsolódó közleményében az energiaügyi tárca. Egyes központi hivatalok, köztük a minisztériumok épületeiben, 2022 utolsó négy havában, 2021 azonos időszakához képest 60 százalékkal esett vissza a gázfelhasználás – közölték.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás