A rovat kizárólagos támogatója

Az elmúlt bő egy hónapban szépen felpörgött nálunk is a “Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés. Már több, mint 12 ezer magyar aláírásnál járunk, elértük a Magyarországra vonatkozó kvóta háromnegyedét. Már 9 hazai civil szervezet támogatja hivatalosan a kampányt, de mások is segítettek terjeszteni a hírt. Jó lenne fenntartani ezt a “zsongást”, hogy összejöjjön a szükséges 15 750 magyar aláírás!

A Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezés azt kéri, hogy az Európai Unió támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek.

Ezért szorgalmazzuk, hogy az Európai Bizottság javasolja a tagországoknak és az Európai Parlamentnek a következőket:

  • A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából, legkésőbb 2035-ig. A folyamatot a legmérgezőbbek betiltásával kell kezdeni: a cél e peszticidek használatának legalább 80%-os csökkentése 2030-ig.
  • A biológiai sokféleség helyreállítása. Külön hangsúlyt fektetünk a mezőgazdasági területeken található természetes élőhelyek helyreállítására. A mezőgazdaság és a biológiai sokféleség nem zárják ki egymást, sőt egymást erősíteni képesek.
  • A mezőgazdasági termelők támogatása a beporzóbarát gazdálkodásra való átállásban. Ennek az elkerülhetetlen átállásnak – a kisgazdaságokra alapuló, több lábon álló és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezése által – támogatnia kell a termelőket.

December végén, azzal hogy közzétettük a jó hírt: az Európai Bizottság meghosszabbította a folyamatban levő európai polgári kezdeményezések határidejét, s így a “Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” petícióhoz még június 30-ig gyűjthetjük az aláírásokat, új lendületet adtunk a hazai kampánynak. Rendszeresen hírt adtunk a témáról, így próbáltuk fenntartani a “zsongást”.

A kampány magyarországi részét koordináló Magyar Természetvédők Szövetsége mellé hivatalosan nyolc szövetségest sikerült eddig bevonni: Karátson Gábor Kör, Magyar Permakultúra Egyesület, Éghajlatvédelmi Szövetség, Reflex Környezetvédelmi Egyesület, CEEWEB a Biológiai Sokféleségért, Védegylet, Magyar Környezeti Nevelési Egyesület és Országos Magyar Méhészeti Egyesület. Emellett még más civil szervezetek, közösségek (köztük a Magyar Madártani Egyesület és a Teremtésvédők) is segítettek terjeszteni az európai polgári kezdeményezés hírét levelező listáikon, illetve közösségi média felületeiken. Reméljük, közülük többen majd hivatalosan is csatlakoznak a kampányhoz – és természetesen várjuk további civil szervezetek csatlakozását is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás