A rovat kizárólagos támogatója

Európa nincs felkészülve a gyorsan növekvő éghajlati kockázatokra

Európa a világ leggyorsabban melegedő kontinense, és az éghajlati kockázatok az energia- és élelmezésbiztonságot, az ökoszisztémákat, az infrastruktúrát, a vízkészleteket, a pénzügyi stabilitást és az emberek egészségét is fenyegetik. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) friss értékelése szerint e kockázatok közül sok már elérte a kritikus szintet, és sürgős és határozott fellépés nélkül katasztrofális helyzet alakulhat… Tovább »

A francia alsóház megszavazta a fast fashion korlátozását

A francia alsóház megszavazta, hogy pótdíjakkal sújtsák a fast fashion tömeggyártók termékeit, de a törvénytervezetet még a szenátusnak is el kell fogadnia. A törvénytervezet szerint a legfontosabb intézkedések közé tartozna, hogy a fast fashion termékeket nem lehetne reklámozni, és az olcsó ruhát gyártó cégeknek környezetvédelmi díjat is kellene fizetniük.

Európában a hőmérséklet a globális ütem duplájával nő

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint a régiónak 2050-ig legalább 3 Celsius-fokos hosszú távú átlaghőmérséklet-emelkedésre kell felkészülnie, ez pedig rendszerszintű pénzügyi sokkokhoz vezethet. A szokatlan téli hőség különösen Közép- és Kelet-Európában volt jellemző.

EU bomba: újra blokkolhatják Magyarország összes EU-pénzét!

Az Európai Parlament jogi szakbizottsága tegnap este zárt ajtók mögött szinte egyhangúan úgy döntött, hogy beperli az Európai Bizottságot amiatt, mert tavaly karácsony előtt megalapozatlanul szabadított fel 10,2 milliárd euró kohéziós forrást Magyarországnak – értesült a Politico.

A klímaváltozás veszélyezteti a rizottó alapanyagát

Bár még mindig jócskán akadnak, akik tagadják, hogy gyorsan változna bolygónk klímája, egyre több a bizonyíték arra, hogy az emberi tevékenység miatt a légkörbe jutó szén-dioxid felmelegedést okoz, és ennek következtében megszaporodnak a szélsőséges időjárási jelenségek. Például a szárazságok, amelyek a Pó-folyó völgyét, az olasz rizstermelés központját sem kímélik.

270 millió eurós árvízvédelmi projektbe kezdett a bécsi csatornázási művek

Történetének legnagyobb csatornaépítési projektjébe kezdett a napokban a bécsi csatornázási művek, a Wien Kanal. 9 kilométerrel meghosszabbítják a Wienfluss alatt futó Wiental Kanalt, hogy villámárvizek esetén is környezetbarát módon tudják elvezetni a hirtelen lezúduló csapadékvizet. A 270 millió eurós beruházás 2027-re készül el.