A rovat kizárólagos támogatója

Káros növényvédő szerekkel szennyezettek a magyar gyümölcsök

Az EU tagállamai 2011 óta kötelesek fokozatosan kivonni a forgalomból 55, különösen károsnak minősített növényvédő szert. Ennek ellenére növekszik a kiváltandó, legkárosabb növényvédőszer hatóanyagokról szennyezett minták aránya Európában – Magyarország a legrosszabbak között.

Pacsirtavédelmi macskazárlat

A búbospacsirták száma szerte Nyugat-Európában megcsappant az elmúlt évtizedekben. E madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban.

Íme az erkélyre csiptethető napelemes rendszer, amit engedélyeztetni sem kell

Egy berlini cég heteken belül leszállítja az első, erkélyekre tervezett, IKEA-egyszerűségű napelemes rendszerét. A csomag 8 napelempanelből áll, és a telepítésnek mindössze két alapfeltétele van: egy napos erkély és egy ott kialakított külső konnektor. A cégek cafeteriacsomag elemeként is adhatnak rá támogatást.

Gyalogosbarát fejlesztési tervet készített három bécsi kerület

Szélesebb járdák, több zöld, nagyobb biztonság – három bécsi kerület átfogó fejlesztési tervet készített a gyaloglás ösztönzésére. Az első projektek 2022-ben indulnak, és minden évben megvalósítanak építési beruházásokat, hogy gyalogosbaráttá váljanak. Három további kerület már dolgozik a saját tervén.

Filléres bérlettel népszerűsítik a német tömegközlekedést

A német törvényhozás felsőháza véglegesen jóváhagyta azt a 2,5 milliárd eurós tervet, amely szerint a nyárra 9 eurós országos havi tömegközlekedési lehetőséget kínálnának. A Bundesrat jóváhagyta, így a háromhavi támogatott bérlet június 1-jétől lép életbe.

Norvégiában tesztelik a cserélhető akkus elektromos járgányokat

Már a francia autógyártók is próbálkoztak az eljárással, ám néhány év múlva úgy tűnt, hogy feladják a kísérletezést: nem váltak be azok a műszaki megoldások, amelyek lehetővé tették volna, hogy az időigényes töltés helyett az elektromos járművek egyszerű akkumulátorcsere után folytassák az útjukat. Most úgy tűnik, újabb szereplők felmelegítik az ötletet.

Brüsszeli zöld jelzés a szénnek

Az Európai Unió zöld utat adott a tagállamok számára, hogy a következő évtizedben több szenet égessenek el. Így próbál meg véget vetni az orosz gáz és olaj felhasználásának, miközben kitart amellett, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzéseket továbbra is el fogja érni.

Gyakoribbak lehetnek a tavaszi hőhullámok

Egyre többször fordul elő tavaszi kánikula Nyugat- és Dél-Európában. Bár nem szokatlan a magas hőmérséklet a térségben, a korábbiakhoz képest 10-15 fokkal melegebb az időjárás. Spanyolországban és Franciaországban akár a 38-40 fokot is elérheti.

Így finanszírozható okosan a REPowerEU

Az Európai Bizottság ma nyilvánossága került REPowerEU cselekvési terve az uniós energiaátmenet felgyorsítását célozza, mert csak így lehet az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függésünket tempósan, hatékonyan és biztonságosan csökkenteni. Az Agora Energiewende nemzetközi tanácsadó szervezet új tanulmánya bemutatja, hogyan lehet a REPowerEU-t már most finanszírozni.