A rovat kizárólagos támogatója

Az égig nőnek a tengeri szélturbinák?

A szélturbinák egyre nagyobbak és erősebbek, így válik a szélenergia olcsóbbá és versenyképesebbé a hagyományos fosszilis tüzelőanyagokhoz képest. Európa máris világelső a szektorban, a cél a szélenergia kapacitásának további erőteljes növelése. Mindeközben az Orbán-kormány betiltotta a szélenergiát.

Segélykiáltás a természettől: fogynak a madaraink!

A madárpopuláció változása a természeti sokféleség (biodiverzitás) változásának egyik legjobb indikátora. Ez a mutató pedig vészjeleket ad: az európai madárlétszám – elsősorban a mezőgazdasági termelés térfoglalása és a mesterséges növényvédő szerek intenzív használata miatt – évek óta folyamatosan csökken.

Az e-hulladékok felét nem szelektíven gyűjtik az EU-ban

Az elektronikai eszközökben található műanyag felét egyáltalán nem hasznosítják újra az Európai Unióban. Mégpedig azért, mert még csak nem is gyűjtik őket szelektíven – számolt be egy új kutatás eredményeiről az Euractiv.

Orbánék klímafeltételeket szabnak

Magyarország elvben támogatja, hogy az EU 2030-ra 1990-hez képest ne 40, hanem 55 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását, de csak azután, hogy magára nézve az összes tagállam vállal legalább 40 százalékot.

Népszerű a bécsi javítási kupon

Négyezer megjavított tárgy, száz tonnával kevesebb szén-dioxid ekvivalens: a szeptemberben bevezetett javítási kupon nagy népszerűségnek örvend Bécsben. Legtöbben az elektromos és elektronikai készülékeket javíttatták, élen a mobiltelefonokkal és laptopokkal.

Orbánék vétója az EU 2030-as klímacéljait is kinyírhatja

Az Európai Bizottság szeptemberben kinyilvánította, hogy támogatja az EU szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési céljának emelését: a javaslat szerint a korábbi 40 % helyett 55 %-kal fogná vissza a kibocsátást az 1990-es szinthez képest. Ezt azonban még a tagállamoknak is meg kell szavazniuk, és a legutóbbi uniós csúcson, amikor téma volt, inkább a döntés halasztásáról határoztak, mert néhány a szénre… Tovább »

A franciák extra adóval büntetik a nehéz autókat

A francia kormány célkeresztjében a nagy SUV-ok, igaz itt is vannak “ál” zöld kiskapuk. Egy kéttonnás autó után például 2000 euró (717 ezer forint) pluszadót kell majd fizetni.A zöldek szerint ez csak látványintézkedés.